Algeriets 82-åriga president Bouteflika överraskar: "Jag kommer att utlysa nyval"

Kravallpolis grupperar sig i Alger, där tiotusentals människor protesterar mot regimen. Bild: TT-AP/Fateh Guidoum

Omkring 70 000 människor samlades på söndagen i huvudstaden Alger för att visa sitt missnöje mot Algeriets regim, enligt en diplomatkälla. På kvällen sade sittande presidenten Bouteflika oväntat via sin kampanjchef att nyval ska utlysas inom ett år om han vinner valet.

Bakgrunden till det märkliga utspelet är inte känt, men klart är att Abdelaziz Bouteflikas kandidatur i presidentvalet strider mot landets författning.

Tiotusentals människor samlades i städer runtom i landet på söndagen för att visa sitt missnöje med att den sjuklige 82-åringen siktar mot en femte mandatperiod. Bara i huvudstaden uppskattas omkring 70 000 människor ha samlats.

Kravallpoliser har grupperat sig i huvudstaden för att slå ned protesterna. Hundratals studenter som försökte marschera mot författningsrådet i Alger, där politiker lämnar in sina kandidaturer inför presidentvalet, besköts med vattenkanon.

"Bort med systemet"

Och om händelseförloppet utvecklas som det gjorde i fredags kan det gå våldsamt till.

Stora protester – som är mycket ovanliga i Algeriet – pågår också i städerna Oran, Constantine, Annaba, Batna, Blida, Skikda och Bouïra.

– Vi kommer inte att sluta förrän vi blir av med det här systemet, säger den 23-åriga studenten Aisha som deltar i demonstrationerna i huvudstaden.

I Frankrike har omkring 2 000 människor med rötter i Algeriet gett sig ut för att protestera.

Demonstranter i Marseille i Frankrike kräver att Algeriets president Abdelaziz Bouteflika inte ska kandidera för en femte mandatperiod. Bild: TT-AP/Claude Paris

Oklart om kandidaturen

Den första kandidaten att lämna in kandidaturen var Ali Ghediri, en pensionerad general, som utmanar landets militära elit och Bouteflikas parti FLN.

– Jag säger till folket: En ny gryning har inletts, sade han när han lämnade in dokumentet.

Ytterligare minst sju kandidater har registrerat sig – inklusive Bouteflika. Men det är oklart om han dök upp i egen person. Han antas befinna sig i Schweiz, där han vårdas för en okänd åkomma. Schweiziska medier har rapporterat att presidenten ska stanna där över helgen, och Bouteflikas parti har meddelat att hans kandidatur kan lämnas in via ombud.

Valkommissionens chef sade dock på söndagskvällen att kandidaterna måste lämna in sina kandidaturer personligen. Det är därmed oklart om Bouteflika kan ställa upp.

Landets största islamistiska parti har sagt att det bojkottar valet om Bouteflika ställer upp.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning