Alfa Laval nöjer sig med halva Neles

Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Alfa Laval meddelar i ett börsmeddelande att man nöjer sig med att få köpa över hälften av aktierna i ventiltillverkaren Neles för att genomföra sitt bud.

Den svenska industrikoncernen Alfa Laval förlänger också den tid Neles nuvarande aktieägare har på sig att besluta om en försäljning. Ursprungligen skulle tiden för att acceptera Alfa Lavals bud på 11,50 euro per aktie i Neles gå ut nästa vecka, nu är acceptanstiden förläng till den 30 oktober. Samtidigt meddelar Alfa Laval att man nöjer sig med att få över hälften av Neles aktier mot ett krav på tredjedelar i det ursprungliga budet.

Valmets styrelse har föreslagit en fusion mellan Valmet och Neles, men Neles styrelse rekommenderar fortsatt aktieägarna att godta Alfa Lavals bud. Valmet äger i nuläget knappa 30 procent av aktierna i Neles.

"Jag är fortsatt entusiastisk över möjligheten att fortsätta stödja Neles tillväxtresa tillsammans med Alfa Laval som en strategisk partner", säger Alfa Lavals vd Tom Erixon i bolagets börsmeddelande.

"Alfa Laval anser att man har lagt fram ett skäligt erbjudande till Neles samtliga aktieägare, vilket stöds av Neles styrelse. Det offentliga uppköpserbjudandet och motiveringen bakom det bygger på en tydlig industriell logik och övertygelsen att det kombinerade företaget kommer att göra en tillväxtresa under många år framöver", säger Erixon i meddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning