Alf Rehn i ny bok: Ledarskap är fullt av paradoxer

Det som fick Alf Rehn att ge ut sin nya bok var upptäckten att han själv skrivit två kolumner om ledarskap, som sinsemellan kraftigt motsade varandra. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Ledarskap går inte att definiera som en lista med egenskaper, utan är någonting betydligt mer komplext. Det säger Alf Rehn, vars nya bok gavs ut i går.– Ledarskap är en ständig brottningsmatch mot paradoxer, säger han.

Kurser i ledarskap är populära, nya böcker i ämnet utkommer regelbundet och temat diskuteras flitigt i till exempel Linkedin-grupper. Vi lever i ett samhälle som hungrar efter ledarskap, säger professor Alf Rehn.

– Vi söker ständigt den rätta ledaren. Så snart någonting går fel efterlyser man ledarskap, säger Rehn, vars bok Johtajuuden ristiriidat – miksi johtaja aina epäonnistuu ja miksei se ole ongelma. (Ung. Ledarskapets paradoxer – varför ledaren alltid misslyckas och varför det inte är ett problem) gavs ut på torsdagen.

Rehn är professor i innovation, design och ledarskap vid Syddansk Universitet i Odense, Danmark. Han har tidigare varit professor i företagsekonomi vid Åbo Akademi och är en ofta anlitad föreläsare bland annat i ämnen som ledarskap. Han är också kolumnist i HBL.

Rehn jämför våra förväntningar på ledare med en deus ex machina i antikens romerska och grekiska teater, det vill säga en osannolik, övermänsklig karaktär som dyker upp på scenen för att rädda en till synes hopplös situation. Han tar avstånd från den klichébild av ledarskap som ofta förekommer i facklitteraturen och affärspressen, där man listar en rad egenskaper som sägs känneteckna en ledare.

– Det går inte att sammanfatta ledarskap i vissa bestämda egenskaper, som vem som helst kan ta efter och bli en Steve Jobs, Elon Musk eller Mannerheim.

Rehn har i sitt professorsjobb kommit att studera mängder av ledarskapsteorier och reagerat just mot fokuseringen på egenskaper som anses känneteckna ledare. Problemet, säger Rehn, är att man ganska snart märker att de här egenskaperna motsäger varandra.

– Till exempel måste en ledare vara en lagspelare och samtidigt kunna gå sin egen väg. En ledare måste kunna omfatta både de stora linjerna och vara lyhörd för en enskild anställds behov.

Boken kretsar kring 16 motsatspar när det gäller ledarskap. Hit hör bland annat förmågan att agera snabbt och på samma gång vara eftertänksam – ledarskap är både snabbt och långsamt.

– Att vänta ses sällan som en god ledaregenskap, men att invänta det rätta tillfället kan vara stort ledarskap. Eftertänksamhet kan vara strategiskt viktigt.

Han jämför presidenterna Mauno Koivisto, känd för sitt "funderande", och Donald Trump, som agerar blixtsnabbt oavsett om det är förnuftigt eller ens lagligt.

Det som fick Rehn att skriva boken var upptäckten att han själv skrivit två kolumner om ledarskap, som sinsemellan kraftigt motsade varandra. Då blev han mer intresserad av paradoxerna kring ledarskap.

Han går åter en gång till den grekiska mytologin och Odysseus omöjliga balansgång mellan Skylla och Karybdis.

– Jag tycker om berättelsen eftersom den beskiver hur en ledare många gånger har det. Varje beslut har sitt pris och det kan vara mycket högt. Odysseus stannade inte kvar i hamnen, utan fattade sitt beslut och betalade priset. En ledare lyckas inte alltid, utan misslyckas tvärtom ofta. Men fortsätter i alla fall.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning