Alexander Stubb reflekterar över tiden som politiker: "Det är en daglig kamp mot cynism"

I en lång tråd på Twitter säger Alexander Stubb bland annat att även om debatten kan verka hetlevrad nu, kunde den vara hårdare förr. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Utrikespolitik var hans favorit. Den nationella kändes som en omöjlig uppgift. Alexander Stubb reflekterar på Twitter över sin tid som politiker och påminner om att bakom varje post finns en människa. – Hur du än gör kommer du inte att göra rätt. Någon kommer alltid att bli missnöjd.

Finlands förre statsminister Alexander Stubb reflekterade på söndagen på Twitter över sin tid inom politiken. Inspirerad av den nya dokumentärserien Politiikka-Suomi öppnade han upp sina tankar kring den krävande tiden på olika ministerpostrar och påminde om att politiker i slutändan också är människor.

– Man måste acceptera en känsla av obehag i en liberal demokrati. Man måste också acceptera det faktum att med framgång kommer misslyckanden. När du är på toppen vill många också att du misslyckas, tyvärr, skriver Alexander Stubb i en lång Twittertråd.

I den personliga reflektionen avslöjar Stubb bland annat att han föredrog det internationella arbetet framom inrikespolitik. Kanske var det därför som han har verkat som just utrikesminister, Europaparlamentariker och Europa- och utrikeshandelsminister.

– Jag kände mig alltid mer bekväm med att arbeta med internationella ärenden, snarare än nationella. Ändå är det det nationella och lokala som faktiskt spelar roll. Därför omfamnade jag dem, skriver han.

På det nationella planet beskriver Stubb arbetet som konstant krishantering. Att jobba med koalitionsregeringar kan enligt Stubb kännas som ett omöjligt uppdrag då intressen från hela det ideologiska spektret möts. Däremot handlade utrikespolitik om saker som krig, naturkatastrofer, diplomatiska incidenter och handelstvister. Att det egna egot är frånvarande är viktigt för att navigera i djungeln som är inhemsk partipolitik, säger han.

– Mest frustrerande är det när individuella intressen överskuggar lagspelet. Det är då alla förlorar.

Förutom regeringsarbetet upplevde Stubb mediehanteringen som svår. Speciellt när sociala medier var nytt och plötsligt blev viktiga verktyg. Verktyg som han säger sig vara bland de första politikerna att använda.

Trots alla sömnlösa nätter som kom med arbetet känner Stubb sig nöjd med sin politiska karriär. Han medger att han "stundvis mådde skit", men att det är något som man måste kunna acceptera och att man inte kan känna sig orättvist behandlad. Det enda han kände att var obekvämt var att politiken lätt glömmer människan bakom posten. Alla sätter vi standarden för tonläget i debatten, påminner han, och tillägger att politiker inte är institutioner, utan människor med känslor.

– Jag antar att mycket handlar om huruvida du påverkar institutionen mer än den påverkar dig. Det är en daglig kamp mot cynism. Nyckeln är att komma ur det med din identitet bevarad.

Europarlamentariker 2004–2008.

Utrikesminister 2008–2011.

Europa- och utrikeshandelsminister 2011–2014.

Statsminister 2014–2015.

Finansminister 2015–2016.

Verkar nu som professor och enhetschef vid Europeiska universitetsinstitutet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning