Alexander Stubb kandidat till Fack-Finlandia Domaren erkänner sig jävig

Överraskade. Alexander Stubb och Karo Hämäläinen firade nomineringen med selfies. Bild: Martti Kainulainen

Matti Rönkä, som ska utse vinnaren av Fack-Finlandia, erkänner sig jävig. En av de sex böcker som nominerats är biografin över Alexander Stubb. Ingen svenskspråkig bok finns med bland kandidaterna.

Årets sex kandidater till Fack-Finlandiapriset har offentliggjorts. Men mest uppmärksamhet väcker den enväldige domarens, Matti Rönkäs, avslöjande att han är jävig.

– Min dotter är medförfattare till en av de nominerade böckerna. Och en annan av de sex kandidaterna ges ut av mitt eget förlag, konstaterade Rönkä.

Matti Rönkäs dotter Reetta Rönkä ingår i den arbetsgrupp som varit med om att skriva den klimatpolitiska boken Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken.

Enligt Harri Saukkomaa som fungerat som ordförande för den tremannajury som nominerade kandidaterna till Fack-Finlandia, kände juryn till kopplingen mellan den enväldige domaren och en författare.

– Men vårt uppdrag var att sålla fram de sex kandidaterna och det gjorde vi. Vi var inte jäviga, säger Saukkomaa.

Marit Castrén som är ordförande för Finlands bokstiftelse säger att hon har pratat med Matti Rönkä och att hon inte upplever jävigheten som ett problem.

– Rönkä säger sig kunna agera opartiskt och det litar jag på, konstaterar Castrén.

– Men om någon av förläggarna reagerar måste vi diskutera frågan en gång till.

De förläggare som var på plats när de sex kandidaterna till Fack-Finlandia presenterades verkade inte stridslystna eller upprörda. Päivi Paappanen, som är chef för Like, konstaterade att en liknande jävighet säkert förekommit tidigare men tigits ihjäl. Anmärkningsvärt, och bra, är att Matti Rönkä valde att vara öppen, påpekade Paappanen.

Ingen svenskspråkig bok finns med bland de nominerade böckerna men en av författarna är finlandssvensk, nämligen ex-statsministern Alexander Stubb. Biografin Alex är skriven i samarbete med Karo Hämäläinen.

Kan Stubb jämföra nomineringen till Fack-Finlandia med något han upplevde under sin politiska karriär?

– Nej, detta är ojämförbart med något annat och en glad överraskning, i synnerhet med tanke på att jag var lite rädd för hur boken skulle tas emot, tyckte Stubb.

På onsdag avslöjas kandidaterna till Finlandia Junior och på fredag får vi veta vem som kandiderar till skönlitterära Finlandia. Vinnarna offentliggörs den 29 november.

Läs också HBL:s intervju: Stubb utesluter inte presidentkandidatur

Martti Backman, Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 (Gummerus).

Eeva Eronen, Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen (Gaudeamus).

Jenni Räinä & Vesa Ranta, Reunalla (Like).

Riitta Kylänpää, Pentti Linkola – ihminen ja legenda (Siltala).

Alexander Stubb & Karo Hämäläinen, Alex (Otava).

Hanna Nikkanen & Arbetsgruppen, Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee kun ilmasto muuttaa kaiken (Into).

De sex nominerade böckerna utsågs av en jury bestående av författaren Harri Saukkomaa, kommunikationschefen Johanna Kurkikangas och journalisten Reetta Räty.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning