Alexander Stubb gör en prins Harry – stort intresse för den finska återhämtningsringen

Alexander Stubb tog en selfie med Ouras ledning: försäljningsdirektör Harri Lahtela, marknadsföringsdirektör Marjo Piirto och designern Kari Kivelä. Bild: SPT/Anna Back

Alexander Stubb passade på att köpa Uleåborgsföretaget Ouras ring under Slush.

– Vad händer om jag simmar i kallt vatten?

När Alexander Stubb beställer en ring i Ouras monter på uppstartsfestivalen Slush är det triathleten i honom som talar, snarare än toppolitikern och EIB-direktören. Stubb hoppas att ringen och den tillhörande appen kan tala om för honom om kroppen är redo att träna.

– Människokroppen skiljer inte mellan fysisk och mental stress. Jag har hittills inte kunnat kontrollera gränsen för utmattning, säger Stubb.

De som vill mäta sin fysiska aktivitet har flera tillverkare och produkter att välja mellan, men när det gäller återhämtning verkar Oura ha ett försprång. Det förklarar kanske varför prins Harrys ring blev en nyhet tidigare i höst, och varför kändisar som Will Smith och Shaquille O'Neal investerar i Oura.

Bolagets grundare kommer alla från Uleåborg, men i dag kan Oura betecknas som ett internationellt företag. Ringarna tillverkas av en underleverantör i Finland, berättar marknadsföringsdirektören Marjo Piirto.

– Vår designer bor i Berlin och vd:n i San Francisco.

Ouras första ring kom ut 2015 och hade en platta. Den jämntjocka som pryder prins Harrys och snart Stubbs finger började säljas under Slush i fjol. Intresset har varit stort.

– Vi har levererat 30 000 ringar hittills. Målet är en leveranstid på tre till fem dagar, nu är den åtta nio veckor, säger Piirto.

Lade om vanor

Ringen mäter pulsen 250 gånger i sekunden med hjälp av infraröd led. Värmesensorer mäter kroppstemperaturen, men ringen noterar även hur aktiv man är och med hjälp av appen kan man analysera hur mycket djup sömn man får.

För Piirto, som jobbat två år på Oura, har sömnanalysen gett de största insikterna.

– I början hade jag bara 6 minuter djup sömn per natt. Nu har jag slutat jobba efter 20 och stänger av alla notifikationer på kvällen. Jag försöker sova senast 22.50.

Om appen visar att hon inte är utvilad väljer den aktiva idrottaren Piirto att slopa träningen.

Hon kommenterar inte enskilda kunders – toppolitikers eller kungligheters – inflytande på försäljningen.

– Det är jättebra att man börjar prata mer om återhämtning, sömn och vila. Det förenar många olika typer av människor.

Ringen behöver laddas trådlöst ungefär en gång i veckan, i en timme. Bild: SPT/Anna Back

Alexander Stubb är medveten om att hans händer fotograferas en hel del. I princip borde han ha ringen på dygnet runt efter att han fått den.

Med ett undantag: om Stubb deltar i en triathlontävling och simmar i kallt vatten rekommenderas han lägga ringen på laddning. Alternativet är att tejpa fast den. Om ringen faller av kan det vara svårt att hitta den, eftersom den är lätt och saknar gps.

Å andra sidan avslöjar Stubb att han inte köper diamantversionen som kostar en tusenlapp, utan nöjer sig med basversionen som kostar snäppet över 300 euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning