Alexander Stubb får bankjobbet – familjen flyttar inte till Luxemburg

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Efter flera toppuppdrag inom den finska politiken föreslås Alexander Stubb (Saml) nu som vice chef för Europeiska investeringsbanken (EIB).

Alexander Stubb blev utnämnd till Finlands kandidat på torsdagen. Jobbet blev ledigt då Jan Vapaavuori (Saml) valdes till Helsingfors borgmästare.

Det var Samlingspartiet som fick utse efterträdaren.

– Uppgifterna är sannolikt väldigt lika dem som Vapaavuori haft hittills. Uppdragen omfattar Norden och framför allt Sverige och Danmark och dessutom de tre staterna i Baltikum och Österrike, sade Stubb i riksdagen på torsdagen.

Det slutliga beslutet fattas av EIB:s fullmäktige. Mandatperioden pågår till slutet av 2019.

– Uppdraget torde börja i augusti och jag är fylld av entusiasm, sade Stubb.

Familjen följer inte med till Luxemburg där EIB driver sin verksamhet. Stubb ska tillbringa helgerna i Finland.

– Barnen är i en sådan ålder att de precis ska byta stadier i skolan och så har de alla hobbyer och vänner här, sade Stubb till FNB.

Orpo: Ingen belöning

Sedan förra sommaren, då han förlorade Samlingspartiets ordförandeval till Petteri Orpo, har Stubb varit vanlig riksdagsledamot. Stubb har tidigare varit bland annat statsminister, utrikesminister, finansminister och europaparlamentariker och jobbat inom olika uppdrag i EU.

Enligt Orpo, som presenterade nomineringen för riksdagen, är Stubb en överlägsen kandidat. Det är inte frågan om en belöning, säger han.

– Om vi ser på hans meriter är det svårt att tänka sig någon bättre kandidat i Finland. Han är som gjord för uppdraget, sade Orpo i Luxemburg i samband med ett EU-ministermöte.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03