Alexander Isak om spekulationerna: "Man blir smickrad"

Alexander Isak. Bild: Jose Manuel Vidal/Lehtikuva

Arsenal, Chelsea eller kanske Barcelona?Svensken Alexander Isaks framfart i La Liga har satt i gång en karusell av transferrykten – som snurrar ännu snabbare efter EM-succén.– Man får ta det med en nypa salt, säger anfallsstjärnan.

Fotbolls-EM är ett gigantiskt skyltfönster för spelarna. Men för Alexander Isaks del har transferryktena varit i gång långt tidigare än så.

Svenskens framgångar i Real Sociedad sägs bland annat ha gjort att flera stora Premier League-klubbar fått upp ögonen för honom.

I spekulationerna nämns han ibland som ett lite billigare alternativ till norska Dortmundstjärnan Erling Haaland, som många klubbar vill ha men desto färre har råd med.

Själv tar den svenske landslagsanfallaren ryktena och medierapporteringen med viss ro.

– Det är klart, man blir lite smickrad ibland. Det är positivt, det är oftast ett kvitto på att man gjort något bra, säger Alexander Isak.

– Men ett intresse från en klubb behöver inte alltid betyda så jättemycket. Det kan vara många klubbar som är intresserade utan att det händer så mycket. Man får ta det med en nypa salt och fortsätta göra det som man är bra på.

"Alla tittar"

Slutspelet är ett bra skyltfönster, som sagt.

– Det blir en annan typ av scen än där du spelar i klubblaget, säger han.

– I de här matcherna är det bara en match som spelas i hela Europa, som alla tittar på. Så gör du något bra kommer det att synas mer. Det är klart att det är positivt.

"Inte första gången"

Svenskens marknadsvärde låg redan före EM på 40 miljoner euro. Hur EM-inledningen har påverkat är oklart.

Klart är dock att den som vill köpa loss svensken från hans kontrakt, som just nu löper till sommaren 2024, kommer att få öppna plånboken rejält.

Real Sociedad vill gärna behålla svensken, men ska enligt spanska medieuppgifter samtidigt ha löst ut en återköpsklausul som Dortmund tidigare haft. Det gör att prislappen nu rapporteras ligga på uppemot 70 miljoner euro.

Det är belopp som ingen annan svensk fotbollsspelare än Zlatan Ibrahimovic ens har varit i närheten av.

Att spekulationerna är i full gång under mästerskapet stör inte, tycker Alexander Isak.

– Det är inget som påverkar på något negativt sätt. Det är inte första gången i min karriär som det skrivits om andra klubbar än den jag spelar i. Det var inte något problem tidigare och är det inte nu heller, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning