Aleksander Barkov hyllades vid NHL-galan

Aleksander Barkov fick pris på NHL-galan. Bild: Bruce Bennett/Lehtikuva-AFP-Getty Images

Aleksander Barkov åkte hem med ett pris från NHL-galan i Las Vegas i natt. Han fick Lady Byng Trophy – priset till NHL:s gentlemannaspelare.

Fakta

Vinnarna på NHL-galan

Hart Memorial Trophy, säsongens mest värdefulle spelare: Nikita Kutjerov, Tampa Bay.

Ted Lindsay Award, bästa spelare framröstad av NHL-spelare: Nikita Kutjerov, Tampa Bay.

Norris Trophy, säsongens back: Mark Giordano, Calgary.

Vezina Trophy, säsongens målvakt: Andrej Vasilevskij, Tampa Bay.

Selke Trophy, säsongens bästa defensiva anfallare: Ryan O'Reilly, St. Louis Blues.

Lady Byng Trophy, mest skicklighet kombinerat med gentlemannamässigt spel: Aleksander Barkov, Florida.

Bill Masterton Memorial Trophy, den spelare som bäst exemplifierar ihärdighet, god idrottsanda och hängivenhet till ishockeyn: Robin Lehner, New York Islanders.

Jack Adams Award, årets tränare: Barry Trotz, New York Islanders.

Calder Trophy, säsongens rookie: Elias Pettersson, Vancouver.

King Clancy Memorial Trophy, den spelare som bäst har visat upp ett bra ledarskap på och utanför isen, samt gjort noterbara bidrag till samhället: Jason Zucker, Minnesota.

Art Ross Trophy, vinnaren av poängligan: Nikita Kutjerov, Tampa Bay.

Maurice "Rocket" Richard Trophy, målkung: Aleksander Ovetjkin, Washington Capitals.

Barkov fick överlägset mest röster och var en klar vinnare i Lady Byng Trophy-kategorin. Priset går till den spelare som har visat mest skicklighet kombinerat med gentlemannamässigt spel.

Finländaren har varit nominerad i samma kategori tre av de fyra senaste säsongerna, men det här är första gången som han vinner priset. De två andra finalisterna i år var Sean Monahan (Calgary Flames) och Ryan O'Reilly (St. Louis Blues).

– Det känns väldigt bra att få det här priset. Utan hjälpen runt mig hade det här inte varit möjligt. Ett speciellt tack går givetvis till min familj, mina lagkamrater och min klubb, säger Barkov på NHL:s Twitterkonto.

Florida Panthers-kaptenen hade en lysande säsong på ett individuellt plan. Han noterade 35+61=96 poäng i grundserien. Det är hans bästa notering i karriären.

Barkov var den enda finländaren som fick en utmärkelse under NHL-galan. Dallas Stars-backen Miro Heiskanen slutade fyra i omröstningen av bästa nykomling. Svensken Elias Pettersson fick Calder Trophy-priset med klar marginal.

Aleksander Barkov har en utmärkt säsong bakom sig. Han noterade 96 poäng i grundserien. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning