Äldsta medarbetaren fyller 80

Debut. 31 oktober 1937 steg Ferd'nand in på HBL:s seriesida för att stanna. Bild: Arkiv

Seriefiguren Ferd'nand skapades i februari 1937, och redan i oktober samma år steg han in på seriesidan i HBL. Redaktionens äldsta och mest långvariga medarbetare fyller alltså 80 i år.

Ferd'nand har noterats i Guinness Rekordbok som den mest långlivade och mest sålda danska serien utanför landets gränser. Den publiceras dagligen i ett trettiotal länder inklusive Bangladesh, El Salvador och Förenade Arabemiraten. Den danske tecknaren Henning Dahl "MiK" Mikkelsen skötte länge serien ensam, men senare med hjälp av Frank Thomas och Al Plastin. När Plastino dog 1989 tog dansken Henrik Rehr över och fortsatte till 2012 när serien lades ner. Sedan dess är det bara repriser som publiceras.

Pantomimserie

Precis som stumfilmsstjärnorna i filmens barndom fungerar pantomimserien Ferd'nand på alla språk. I grunden representerar serien en ganska gubbig humor från sin egen tid. Vi rör oss i den stilla vardagen i den lilla världen. Lill-Ferd'nand är den arketypiske sympatiske busungen utan att ändå nå upp till samma nivå som Richmal Cromptons Bill. Katastroferna är lika harmlösa som allt annat i Ferd'nands värld, de kan vara så banala som hustruns nyinköpta klänning som visar sig ha samma mönster som grannens gardiner. Det är fru Ferd'nand som styr och ställer, men Ferd'nands bligande på andra kvinnor leder aldrig till några bestående kriser eller konsekvenser.

Pr-profil. Från 1977 har HBL haft rätt att utnyttja Ferd'nand i marknadsföringen av tidningen. Bild: Arkiv

Småborgerlighetens idyll är okrossbar trots att många strippar avslutas med små förtretligheter. Saker går sönder, Ferd'nand målar in sig i något hörn och någon enstaka fönsterruta krossas. Värre blir det inte. Själva familjekonstellationen ger serien ett nostalgiskt element utöver humorn. Kärnfamiljer med hemmafruar och tämligen välartade barn är inte direkt normen i dagens samhälle. I den mån det fortfarande finns en social beställning på seriens reprisavsnitt är det väl för att den är en total kontrast till det normala nyhetsinehållet i en dagstidning. I Ferd'nands värld krigas och intrigeras det inte. Det finns varken hungersnöd, naturkatastrofer eller nedskärningar i medborgarnas grundtryggheter. En förklaring till seriens långa liv kan också vara att den speglar vardagshändelser som är bekanta och lätta att känna igen, men som saknar tillvarons tråkigare dimensioner.

Lätt moderniserad

Många äldre läsare i modern tid har noterat att stripparna är nytecknade fast skämten är de ursprungliga. En nattskjorta blir en pyjamas, en rörradio blir en stereoanläggning, en gammal bilmodell byts ut mot en ny, och så vidare. När Hbl utredde fenomenet redan 2005 var det Per Sandehage på PIB i Köpenhamn som svarade.

– Vi ville inte att Ferd'nand skulle gå samma öde till mötes som Oscar Jacobssons Adamson, som försvann ur sortimentet när unga läsare inte kunde ta till sig hans tecknarstil och miljö. Om vi byter ut en grammofon mot en Cd-spelare och en T-Ford mot en Opel Astra kan serien appellera till nya generationer av läsare. Och det är väldigt få som har läst serien i många decennier, så idéerna går bra att använda en gång till, säger han.

– Vi betraktar Ferd'nand som en "klassisk serie", men vi hade våra skäl till att få den omtecknad. Amerikanska tidningar vill helst ha nytecknat, och upphovsrättslagstiftningen där gör det också komplicerat att återanvända äldre material.

Serien är en av de tio äldsta i världen som fortfarande publiceras. Succén kom snabbt sedan PIB lyckats sälja serien till Storbritannien och sedan till USA. Senare samma år slog den igenom både hemma i Danmark och i HBL. Fyrtio år senare, i november 1977, skaffade HBL:s marknadschef Carl-Johan Berg rättigheterna att använda Ferd'nand i pr-syfte, och därefter förekom den mustaschprydda seriefiguren ofta på annonssidorna och på HBL:s dekaler och andra pr-produkter.

Henrik Rehr har tecknat en del egna Ferd'nandstrippar, men oftast han bara återanvänt Dahl-Mikkelsens originalidéer. Rehrs ursprungliga arkiv förstördes i samband med attacken mot World Trade Center 2001. Han bodde i närheten och allt i lägenheten täcktes av asbestdamm. Upplevelsen bearbetade han senare i form av seriealbumet Tribeca Sunset där han beskriver hur det var att uppleva attacken på så nära håll.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning