Aldrig tidigare visade verk av Helene Schjerfbeck finns med på Ateneums nya utställning

Balskorna. Modell på målningen är Helene Schjerfbecks kusin Esther Lupander. Målningen ägs av en svensk privatsamlare. Bild: FNG/Jenni Nurminen

Tre verk som inte visats i Finland tidigare finns med på den nya utställningen med verk av Helene Schjerfbeck.

– Dina verk berättar inte tillräckligt mycket, lär Helene Schjerfbecks väninna, Marie Preindlsberger-Stokes, förebrående ha konstaterat efter att ha studerat några stilleben målade av Schjerfbeck.

Marie Preindlsberger-Stokes bodde i Saint Ives i Cornwall, och där tillbringade Schjerfbeck ett par av sitt livs viktigaste perioder.

Hur Helene blev Helene, det vill säga hur Helene Schjerfbeck fann sitt konstnärliga uttryckssätt, är temat för utställningen Resorna ledde fram till mig själv – Helene Schjerfbeck.

– Helene Schjerfbeck tillbringade många år utomlands – i Paris, Bretagne och Saint Ives i Cornwall samt i Fiesole i Italien. Den här perioden kom att bli avgörande för hennes konstnärliga utveckling, säger utställningens kurator Anna-Maria von Bonsdorff.

130 verk av den produktiva Schjerfbeck finns med på utställningen, de flesta av dem är målade under åren utanför Finland.

Bland dem finns verket Hönor framför höstackar, St Ives (1887), Flickan och madonnan (1881) och Rödhårig flicka, blå dräkt (1894). Ingen av de här tre målningarna har tidigare visats i Finland.

Hönor framför höstackar ägs av ett brittiskt museum som fått målningen som donation av en konstnär. Eventuellt har konstnären i sin tur fått målningen i gåva av Schjerfbeck.

– Vi försökte ivrigt luska ut var de tre målningar som Helene Schjerfbeck uppges ha sålt under perioden i Storbritannien finns men vi misslyckades med det, berättar von Bonsdorff.

Också arbetet Flicka från Barösund (1885-90) målad under en av Schjerfbecks sommarvistelser i Finland, är en raritet. Den målningen ägs av en privatperson vars släktingar fick den i gåva av Schjerfbeck själv.

Målningen Balskorna (1881) är ett av Helene Schjerfbecks mest kända arbeten men har inte visats i Finland sedan 1992. Modellen på målningen är Helene Schjerfbecks nioåriga kusin Esther Lupander och visades på Ateneum första gången 1882. Målningen ägs av en svensk privatsamlare.

Parallellt med utställningen Resorna ledde fram till mig själv – Helene Schjerfbeck visar Ateneum utställningen Konstnärernas Ruovesi. Den senare presenterar arbeten av Akseli Gallen-Kallela, Hugo Simberg och Ellen Thesleff och hur Ruovesi påverkat deras skapande. Båda utställningarna visas 15.11.2019-26.1.2020.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning