Albiner under attack i Malawi

Ett barn med albinism i Sydafrika.Bild: EPA/KIM LUDBROOK

Deras kroppsdelar tros bringa lycka och välstånd och säljs vidare för användning i häxkonster. Nu uppmanar Amnesty International myndigheterna att göra mer för att straffa de ansvariga bakom det ökande antalet attacker på albiner i Malawi.

Den makabra handeln med albinernas kroppsdelar drivs bland annat av en tro på att benen innehåller guld.

Sedan november 2014 har minst 18 personer dödats och minst fem saknas sedan de förts bort i Malawi, enligt en ny rapport från Amnesty International som dock tror att mörkertalet är stort.

Kvinnor och barn är särskilt utsatta, och dödas inte sällan av någon släkting.

Lurad och mördad

I mitten av april hittade jordbrukare kroppen efter 21-åriga Enelesi Nkhatas.

Hon blev lurad av en släkting som sade att han hittat ett jobb åt henne i en annan stad, men i själva verket knivhöggs hon i bröstet och hennes armar och ben skars av. Minst tio män har gripits för mordet, enligt Amnesty.

"Den exempellösa våg av brutala attacker mot människor med albinism har skapat ett klimat av skräck för denna utsatta grupp och deras familjer som lever i ett tillstånd av ständig fruktan för sina liv" säger Deprose Muchena, Amnestychef för södra Afrika, i ett pressmeddelande.

Människorättsorganisationen konstaterar att myndigheterna misslyckats med att skydda albinerna och lämnat dem i händerna på kriminella gäng som är ute efter deras kroppsdelar.

Lovar åtgärder

Högt uppsatta regeringstjänstemän, däribland president Peter Mutharika, har fördömt attackerna och lovat en nationell åtgärdsplan.

Nyligen beslutade också en domstol att förbjuda häxdoktorers verksamhet i landet, enligt nyhetsbyrån AFP. Dessutom beordrades tidningar att sluta ta in annonser från häxdoktorer.

Men trots utlovade åtgärder har våldet inte stoppats, skriver Amnesty International in sin rapport. Även om vissa förövare har gripits och dömts, förblir majoriteten av brotten olösta. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00