Albanskt kaos: Man som bröt virusregel ihjälslagen av polis

En man kastar sten mot poliser som vaktar entrén till premiärminister Edi Ramas kansli i Tirana på onsdagen. Bild: Hektor Pustina/AP/TT

En man som bröt mot ett nattligt utegångsförbud blev ihjälslagen av en polis i Albanien. Omfattande protester har drivit inrikesministern till att avgå.

Natten till tisdag stoppades en 25-årig man av polis i ett bostadsområde i utkanten av huvudstaden Tirana. I samband med det blev han dödad i vad polismyndigheten kallar ett fall av övervåld.

Ett utegångsförbud gäller från och med klockan tio på kvällen som en smittskyddsåtgärd. Först gjorde polisen gällande att mannen inte hade hörsammat en order om att stanna och dessutom burit ett vapen. Senare togs uppgiften om ett vapen tillbaka. Enligt mannens anhöriga hade han gått ut för att köpa cigaretter.

Mängder av människor har samlats vid regeringsbyggnaderna under veckan för att visa missnöje. Stora grupper har hamnat i drabbningar med polis, vandaliserat och bland annat tänt eld på en stor julgran utanför premiärminister Edi Ramas kansli.

Polisen svarade med tårgas och vattenkanoner. Reuters beskriver hur poliser jagat tonåringar i våldsamma kvällsupplopp på Tiranas gator.

Människor i omlopp vid protester i Tirana på torsdagen. Bild: Hektor Pustina/AP/TT

Inrikesminister Sander Lleshaj meddelar sin avgång med omedelbar verkan och säger att han gjort vad han kunnat.

I ett tv-framträdande fördömer premiärminister dödandet av 25-åringen och utlovar rättvisa. Samtidigt säger han att ingenting rättfärdigar våldet vid demonstrationerna.

Polisen som misstänks ha dödat mannen har gripits.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning