Albansk knarkliga får långa fängelsestraff

Bild: Lehtikuva:Roni Rekomaa

Ligan tog in drogerna från Sverige. Den längsta domen blev 9 år fängelse. Medlemmarna var beväpnade.

Esbo tingsrätt har utdelat långa fängelsestraff till medlemmar i en albansk liga som smugglat in cannabis och kokain från Sverige. Brotten ägde rum på våren 2017 och domarna kom på fredagen.

Sex personer dömdes för grovt narkotikabrott och en för narkotikabrott. Två av personerna dömdes därtill för försök till skjutvapenbrott och en för skjutvapenbrott. En del av männen erkände, en del förnekade brotten.

Det längsta fängelsestraffet gick till ligans huvudman Besnik Shehu, som fick 9 år fängelse för innehav av 16,5 kilo cannabis och 2,7 kilo kokain. Shehu smugglade in narkotikan från Sverige.

Albano Dzurkova fick 7 år fängelse för 16,5 kilo cannabis och 3,6 kilo kokain. Därtill dömdes Dzurkova för skjutvapenbrott och försök till skjutvapenbrott. Rätten gav Dzurkova en strafflindring i och med att han samarbetade med polisen under utredningen av brotten.

Xhildo Kolaj dömdes i sin tur till 4 år 6 månader fängelse för 16,5 kilo cannabis och 200 gram kokain samt försök till skjutvapenbrott. Även Kolaj fick en strafflindring för att han samarbetade med polisen.

Resten av domarna var mellan 2 år och 9 månader fängelse. För en persons del lade rätten ner åtalen.

Gärningsmännen dömdes även att betala 234 000 euro i ersättning åt staten för ekonomisk vinning.

Centralkriminalpolisen (CKP) gav i förra veckan ut en statistik som visade att de albanska knarkligorna har landstigit i Finland. CKP beskrev ligorna som professionella, effektiva och beväpnade.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03