Alaphilippe vann efter böndernas protest

Julian Alaphilippe klarade av att ta hem etappsegern trots bondeprotest och tårgas av polis. Bild: Philippe Lopez / AFP / Lehtikuva

Loppet fick tillfälligt avbrytas på grund av protester från franska bönder. Sedan vann vasse klättraren Julian Alaphilippe den 16:e etappen av Tour de France. – En galen dag. Jag är så glad, säger han om sin andra etappseger.

Fransmannen vann bergsetappen före tvåan Gorka Izagirre och trean Adam Yates, som föll i en kurva med sex kilometer kvar av loppet då han var i ledning.

Jagande Alaphilippe, i den prickiga bergströjan, kunde passera och vinna utan några större hot bakifrån. Izagirre och Yates körde i mål 15 sekunder bakom.

– Det var riktigt tufft hela dagen, men det kändes bra och jag tänkte att jag skulle spara mig lite till slutet. Jag trodde nog att Yates skulle hålla undan men jag är glad över vinsten. Jag kan inte fatta att jag vinner för andra gången, säger Alaphilippe i segerintervjun i Eurosport.

Flög över mur

Även tidigare under loppet föll en ledare när belgaren Philippe Gilbert kom fel i en utförslöpa och flög över en mur. Gilbert försvann ner bakom muren men kunde fortsätta loppet efter några minuter.

Den 218 kilometer långa etappen, som kördes mellan Carcassonne och Bagnères-de-Luchon, avbröts under 15 minuter efter en protest av bönder som skickade ut höbalar på vägen bara 30 kilometer in i loppet.

Använde tårgas

Flera cyklister spolade sina ögon med vatten i samband med incidenten där polismän ska ha använt tårgas mot de protesterande bönderna.

Tårgasen, som ska ha nått cyklisterna på grund av vinden, påverkade flera toppcyklister – däribland totalledaren Geraint Thomas, tvåan Chris Froome och Peter Sagan med den gröna poängtröjan.

Etappen innebar inga förändringar på topp 10-listan i totalen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54