Alanen tillbaka efter skadeproblemen – "Jätteviktigt"

Anna Signeul är nöjd med den spelartrupp hon har i EM-kvalets hemmapremiär. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Det fanns både goda nyheter och dåliga nyheter då förbundskapten Anna Signeul presenterade sin trupp till EM-kvalets andra match mot Albanien. Emmi Alanen är i spelskick medan Adelina Engman är på skadelistan.

Den finländska landslagstruppen som den 8 oktober skall möta Albanien är i stort sett densamma som fällde albanerna i kvalpremiären i början av september. Förbundskapten Anna Signeul presenterade sin landslagstrupp på tisdag och fick genast ge ett positivt besked: skadedrabbade Emmi Alanen är i skick och tillbaka i landslagsdressen.

– Det är jätteviktigt att få Emmi med. Hon är en så kvalitativ spelare med en grym arbetskapacitet. Hon är en tvåvägsspelare som kan vinna bollar, ge snabba passningar och hon är snabb på att sätta press på motståndaren, säger Signeul om mittfältaren Alanen.

Alanen missade kvalpremiären i Albanien men har sedan dess fått spela – och övertygat – i klubblaget Växjö DFF där hon lirar på mittfältet med landslagskollegan Ria Öling.

– De har spelat tillsammans på innermittfältet och var senast ute bäst på planen, säger Signeul nöjt.

Engman skadad

Signeul är nöjd med hur hennes spelare presterat i sina klubblag i höst. Det var till och med svårt att ta ut truppen då den interna konkurrensen varit så hård.

Men en spelare saknar förbundskaptenen: Adelina Engman. Yttermittfältaren som imponerat i sitt Chelsea skadade sitt lår i helgen mot West Ham och kan vara borta länge.

– Det gick ganska illa. Hon ska på magnetundersökning på onsdag. Då vet vi mer. Jag är jätteledsen för hennes skull. Hon har fått spela i startelvan och gjort mål. Hon var också bra i Albanien, säger Signeul som på onsdag väljer vem som tar Engmans plats i truppen.

Match i Vasa

Förberedelserna för matchen som spelas i Vasa följer samma koncept som förberedelserna inför den första matchen mot Albanien. Då samlades landslaget i Rom där de i lugn och ro fick träna vid hotellets anläggning inför avfärden till sommarheta Albanien. Nu är det Kuortane som gäller i tre-fyra dagar innan det bär av mot Vasa.

– Det kommer att vara bra. Vi behöver inte ta buss och kan gå till träningsplanen, säger Signeul och berömmer Kuortanes idrottscenter.

Finland knäckte Albanien i premiären med tre mål i första halvlek. Slutsiffrorna blev klara 3–0 men Signeul varnar för att känna sig för självsäker.

– Vi måste förbereda oss lika bra som vi gjorde senast. Det är den signalen som jag ger spelarna från dag ett. Vi kommer inte att få någonting gratis. Vi måste hålla fokus, säger hon bestämt.

– Det var ingen lätt match senast fast slutsiffrorna var bra.

Signeul menar att laget måste vara berett på en annorlunda albansk taktik.

– Vi måste träna på att bygga lägen och göra mål mot ett lag som försvarar lågt. Men samtidigt måste vi koncentrera oss på vårt eget försvarsspel. Senast var försvaret nyckeln till framgång. Vi jobbade och pressade bra som ett lag.

Före årsskiftet möter Finland ännu Cypern och Portugal. Drömmen är att ha maximala tolv poäng i bagaget efter det – men först måste man hantera favoritrollen i kvalets hemmapremiär.

– Det är alltid lite nervöst och speciellt att spela första hemmamatchen, säger Signeul.

Tinja-Riikka Korpela mv (Everton FC), Paula Myllyoja mv (Pink Bari Calcio Femminile), Anna Tamminen mv (Åland United), Anna Westerlund (Åland United), Natalia Kuikka (Kopparbergs/Göteborg FC), Anna Auvinen (Inter Milan), Tuija Hyyrynen (Juventus FC), Katarina Naumanen (KuPS), Emma Koivisto (Kopparbergs/Göteborg FC), Elli Pikkujämsä (FC Honka), Eveliina Summanen (KIF Örebro), Ria Öling (Växjö DFF), Olga Ahtinen (LB07), Emmi Alanen (Växjö DFF), Nora Heroum (AC Milan), Julia Tunturi (Eskilstuna United), Linda Nyman (Kungsbacka DFF), Linda Sällström (Paris Féminines FC), Juliette Kemppi (London City Lionesses), Kaisa Collin (Eskilstuna United), Sanni Franssi (Fortuna Hjørring), Heidi Kollanen (KIF Örebro).

Finlands matchprogram i EM-kvalet

8.10.2019: Finland–Albanien.

7.11.2019: Finland–Cypern.

12.11.2019: Portugal–Finland.

10.4.2020: Finland–Portugal.

14.4.2020: Cypern–Finland.

9 6.2020: Finland–Skottland.

22.9.2020: Skottland–Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning