Alanen tillbaka efter skadefyllda året: "Säsongen hann aldrig starta"

Emmi Alanen missade andra halvan av VM-kvalet förra året, men nu är hon tillbaka i landslaget. Bild: Bollförbundet/Maarit Korhonen

Förra året var en lång kamp i skadeträsket för Emmi Alanen. Nu är hon frisk och har lärt sig en hel del.

Det blev bara tio matcher i Damallsvenskan för Emmi Alanen under 2018. Stora problem med en fotskada gjorde fjolåret till en mardröm.

Nu är landslagsmittfältaren skadefri, men hon ser tillbaka på ett misslyckat år.

– Det var riktigt tungt mentalt. Jag spelar ändå fotboll som proffs och jag kunde inte utföra mitt jobb. Skador hör samtidigt till sporten och ibland är det tufft, säger hon per telefon från Cypern.

Landslaget befinner sig på Cypern för årets första samling. Laget är där en vecka och spelar en landskamp mot Danmark på måndag.

– Jag har nästan haft ett halvår utan fotbollsträning. Det har lämnat avtryck. Jag är tvungen att träna ikapp det som jag missade steg för steg. Jag vet inte riktigt var jag står formmässigt, men jag tar en träning i taget och försöker bli bättre, säger Alanen.

Hamnade i ond cirkel

Tjugosjuåringen konstaterar att hon måste ha tålamod och inte fuska i träningen. Det är en utmaning när man hamnar i en ond cirkel.

I fjol åkte hon på den första fotskadan ett par veckor före seriestarten i Sverige. Sedan fortsatte det bara och på hösten kom en ny skada i samma fot.

– Det känns som att säsongen aldrig hann starta.

– Med facit på hand kom jag tillbaka för snabbt från min första skada. Om jag hade orkat vänta lite längre, hade jag kanske kunnat undvika den andra skadan. Men man lär sig ständigt nya saker.

Fotboll är en tuff sport om man har fotproblem. Under en match är det många vändningar, närkamper och hoppmoment där man måste vara stark i fotlederna.

– Som spelare vill man alltid tillbaka så fort som möjligt och tränaren har samma målsättning. Många förväntar sig att man ska spela.

"Var en positiv överraskning"

Trots den motiga säsongen var klubbar intresserade av Alanen. Hon hade kunnat utnyttja sin option med Vittsjö och stanna ett år till, men hon valde att tacka för sig efter tre säsonger.

Den kommande säsongen ska hon spela för Växjö.

– Det var en positiv överraskning att jag hade olika alternativ. Det är jag tacksam för. Jag trodde att mina skadeproblem kunde påverka.

På pappret är skillnaden mellan Växjö och Vittsjö liten. Det skiljde tre poäng mellan lagen i fjolårets damallsvenska tabell.

– Jag kände att jag ville starta om på ny kula efter det sista, tuffa året i Vittsjö. Det blev naturligt att stanna i Sverige – speciellt efter en sådan där säsong. Det hade kanske blivit för stora förändringar att flytta till ett nytt land. Nu är det viktigast att jag är skadefri.

Dessutom planerar hon att börja studera och skaffa sig en motvikt till fotbollen. I Växjö finns universitet.

Viktigt landslagsår

På måndag tar Alanen och landslagskamraterna första steget på vägen mot höstens EM-kvalstart. Landskampen mot Danmark är startskottet för ett viktigt landslagsår.

Förbundskaptenen Anna Signeul har kallat 2019 för ett avgörande år. Efter tre raka EM-slutspel missade Finland mästerskapet 2017.

En ny miss i det kommande kvalet skulle vara knepig att hantera. Sportsligt skulle man tappa på världsrankningen och mentalt skulle det bli en tuff motgång.

– Vi måste våga sätta höga målsättningar och vårt mål är att ta oss till EM. Nu inleds ett nytt projekt och före kvalstarten måste vi sätta grunderna i vårt spel, säger Alanen.

Finland kvalade inte in till sommarens VM-slutspel i Frankrike. Därmed väntar en lång uppladdning tills EM-kvalet startar i höst.

Här är landslagets samlingar och landskamper:

Januariläger på Cypern: 21.1 Danmark–Finland.

Lottning av EM-kvalgrupperna sker den 21 februari.

Träningsturnering på Cypern: 27.2 Sydafrika–Finland, 1.3 Finland–Tjeckien, 4.3 Finland–Nordkorea, 6.3 placeringsmatch.

Träningsläger i april: 5.4 Schweiz–Finland, 9.4 Finland–Polen.

Träningsläger i juni: Två landskamper, men motståndarna är inte bekräftade.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning