Ålandsministern är lättad – gränsen mellan Sverige och Finland försvinner

Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är mycket lättad över att gränsen mellan Sverige och Finland snart försvinner. Arkivbild. Bild: Sofie Fogde/SPT

Ålands önskemål om lättare reserestriktioner mot Sverige blev beaktat. Ålandsminister och justitieministern Anna-Maja Henriksson (SFP) är lättad och hoppas att gränser mellan Sverige och Finland nu är ett minne blott.

Trafiken mellan Finland och Sverige kan från och med nästa veckas lördag komma i gång igen, eftersom regeringen beslutat att justera gränsen för inresor till Finland.

Den tidigare gränsen 8 nya coronafall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna stiger nu till 25 nya fall, vilket då innebär att exempelvis resenärer från nordiska länder såsom Sverige och Norge åter välkomnas till Finland.

Ålandsminister och justitieministern Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att hon är mycket glad över att regeringen efter två långa dagar av förhandlingar kommit till detta beslut.

– Den nya gränsen kommer att innebära att exempelvis svenskar eller norrmän inte omfattas av karantän och inte heller behöver uppvisa att negativt coronatest för att få komma till Finland, säger Henriksson.

Gränsen 25 nya fall är fortfarande på EU-nivå sträng, men justeringen innebär ändå en märkbar lättnad med tanke på såväl handeln som ekonomin, säger hon.

– Kommissionen kom i början av september med en rekommendation om att medlemsländerna som lägst skulle ha en gräns vid 25-50 nya coronafall per 100 000 invånare, så vi håller oss fortfarande vid den strängaste sidan, säger Henriksson.

Underlättar situationen på Åland

Den tidigare gränssiffran 8 nya coronafall på 100 000 invånare har skapat stora problem speciellt på Åland. Ålands landskapsregering har i ett öppet brev till regeringen vädjat om att gränsrestriktioner mot Sverige ska bli lindrigare.

Henriksson är lättad eftersom den nya gränsen nu märkbart underlättar situationen på Åland. Hon poängterar också att den hittills tillåtna arbetspendlingen inte hotas även om Sverige i framtiden på nytt skulle överskrida siffran 25.

– Om det skulle gå så olyckligt att Sverige en dag inte längre uppfyller detta krav så kvarstår ändå rätten till arbetspendling, säger Henriksson.

– Jag hoppas ändå innerligt att dessa sex månader med gränser mellan Sverige och Finland är en parentes i vår långa historia som vi nu kan lämna bakom oss. Men självfallet går hälsan i första rum och vi följer noga med virusläget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning