Åländskt rederi säger upp 465 anställda – "Oundvikligt då intäkterna står stilla"

Rederi Eckerö kommer att säga upp alla förutom 13 av de anställda på fartygen M/S Eckerö och M/S Birka Stockholm. Bild: Hannu Vallas/Rederi Eckerö

Facket uttrycker stort missnöje efter avslutade förhandlingar mellan Seko Sjöfolk och Rederi Eckerö.

Branschorganisationen Seko Sjöfolk meddelade på tisdagen att förhandlingarna med Rederi Eckerö har avslutats. Rederi Eckerö kommer att säga upp alla förutom 13 av de anställda på fartygen M/S Eckerö och M/S Birka Stockholm.

Det innebär att drygt 465 arbetstagare blir av med jobbet. Kring 350 av dem hör till Seko Sjöfolk och omkring 110 till Sjöbefälsföreningens avtal, säger Rederi Eckerös personalchef Lasse Karlsson.

Från fackligt håll är missnöjet stort.

– Det är sorgligt att Rederi Eckerö väljer att säga upp sina anställda, särskilt när det ser ut att bli mycket dyrare än att hålla sig till det permitteringsavtal vi har undertecknat med dem. Vi är därför inte alls nöjda med resultatet av förhandlingarna, men nu får åtminstone alla medlemmar veta vad som gäller, säger Kenny Reinhold, ordförande för Seko sjöfolk, i ett pressmeddelande.

Karlsson säger att uppsägningarna var rederiets enda alternativet just nu.

– Uppsägningarna gäller anställda som underlyder svenskt avtal. I Sverige finns inte samma möjlighet till heltidspermittering som i Finland, och uppsägningar var nu det enda möjliga alternativet.

Bland de 465 som blir uppsagda finns enligt Karlsson omkring 200 ålänningar och finländare från fastlandet.

– Ingen är glad över situationen men på grund av covid-19 har fartygen stått stilla sedan den 15 mars. Det innebär inga intäkter sedan dess, samtidigt som vi har mycket utgifter kvar, säger Karlsson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning