Åländske kocken Michael Björklund ska språkbada över Atlanten: "Det är inte många som förstår vad jag säger"

Michael Björklund (tredje från vänster i bakre raden) ska språkbada över Atlanten. Bild: Anni Suikkanen

Kändiskocken Michael Björklund ska delta i den finska versionen av tv-programmet Över Atlanten. Ålänningen ska laga mat åt resten av kändisarna. Samtidigt får han öva upp sin finska.

I den förestående säsongen av tv-programmet Atlantin yli (Över Atlanten) ingår den åländske kocken Michael Björklund bland de kändisar som ska segla från Portugal till Karibien. Björklunds båt kastar loss i Cascais på onsdag.

Björklund säger att det är lite speciellt att få vara med i den finska produktionen i och med att finska inte är hans första språk. En video där Björklund kokade gröt på finska blev tidigare smått viral.

Hur bra är din finska nu för tiden?

– Det är nog så att jag puhunut vähän pikku. Ungefär så bra går det. Jag talar nog, men det är inte så många som förstår vad jag säger.

Om språkbadet utgör en del av äventyret blir matlagningen nästa utmaning. Björklund känner sig bekväm i rollen som fartygets kock, men det kan bli tufft ändå då utrymmena är begränsade.

Dessutom gäller det att se till att maten räcker till för alla 13 personer ombord under resan som varar ungefär en månad. Färskvarorna tar snabbt slut.

– Jag hoppas vi får fisk, men man vet ju aldrig. Helst skulle jag se att vi får en tonfisk, det skulle underlätta matlagningen.

Björklund har gjort tv-shower förut och bland annat segrat i Robinson. Över Atlanten ska han segla med bland andra Jarno Laasala, Sara Forsberg, Anne Kukkohovi och Pete Parkkonen.

Kommer ni att hinna hem till jul?

– Jag hoppas det. Vi har en duktig kapten och han har sagt att han siktar på det. Jag tror det ska gå. Vi har saltat skinkan redan.

Serien kommer att sändas på TV5 och på Discovery+ hösten 2022.

Läs också: Personintervju med Robinsonvinnaren Michael Björklund (HBL 2020)

Rättelse kl 20.07: Båten kastar loss i Cascais (ortnamnet rättat).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning