Åländska supermamman löper i VM

Johanna Bäcklund överraskade med en suverän tid på maraton i Hamburg i april. Bild: Ann Johansson/ Run Academy

Johanna Bäcklund är klar för VM i Doha.

Den åländska tvåbarnsmamman Johanna Bäcklund klarade VM-gränsen till Doha i karriärens tredje maratonlopp i Hamburg. Tiden 2.35,11 är närmast sensationell med tanke på hennes bakgrund – hon har tränat seriöst bara i ett par år och inledde sin maratonsatsning för knappt ett år sedan.

Bäcklund har bott i Sverige i flera år, har dubbelt medborgarskap och har tävlat i de svenska mästerskapen. Efter sensationsloppet var hon dock aktuell för att representera Finland i VM.

Hon har dock bestämt sig för att representera Sverige. Nu är det klart att hon springer i de svenska färgerna i Doha.

I Finland hade Bäcklund varit given till VM, för bara Anne-Mari Hyryläinen har sprungit maraton fortare i år – sex sekunder snabbare i Hamburg. I Sverige var konkurrensen dock hårdare och det var först då Mikaela Larsson avböjde som Bäcklund säkrade sin VM-biljett.

– Jag tackade ja direkt! Jag kändes inte som om det fanns nån orsak att tveka, det var helt självklart. Det är ändå en superhäftig upplevelse att få springa ett VM och få möjligheten att representera det svenska landslaget, säger Bäcklund till Ylesporten.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46