Åländska sopranen Sofie Asplund uppträder vid utdelningen av Nobelprisen

Hela föreställningens klarast lysande stjärna, skrev Jan Granberg i HBL 5.9.2015 om åländska sopranen Sofie Asplund i Fantomen på operan. Bild: Stefan Bremer/HBL arkiv

På tisdagen delas årets Nobelpris ut i Konserthuset i Stockholm, inför drygt 1 500 gäster. Kung Carl XVI Gustaf delar ut medaljerna och förutom pristagarna och deras familjer närvarar den övriga kungafamiljen, representanter från de prisutdelande institutionerna, regeringen, riksdagen och diplomatkåren.

Den högtidliga stämningen inramas av musik, och i år är det den åländska sopranen Sofie Asplund som är solist. Kungliga filharmoniska orkestern under ledning av dirigent David Björkman framför stycken av Edward Elgar, Charles Gounod och Jean Sibelius. Detta framgår av Nobelstiftelsens pressinformation.

Under 2010-talet har Asplund gjort karriär på bland annat Kungliga Operan i Stockholm och Göteborgsoperan. För den finländska publiken torde hon vara mest känd för sin hyllade insats i rollen som Christine i Fantomen på operan som spelades på Nationalopera 2015.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning