Åländska Östersjöfonden belönar lettisk kampanj mot marin nedskräpning

Kampen mot nedskräpningen av de lettiska sandstränderna står i fokus i Östersjöfondens prisutdelning i år.Bild: SPT/Mikael Sjövall

Östersjöfondens årliga Östersjöpris på 20 000 euro tillfaller i år den lettiska kampanjen Mana Jura för deras arbete att uppmärksamma marin nedskräpning och engagera den stora allmänheten i Lettland.

Enligt Östersjöfondens prismotivering har stiftelsen FEE Latvia, som driver kampanjen Mana Jura, lyckats kombinera forskning, upplysningsarbete och praktiskt miljöarbete i sin verksamhet. Stiftelsen ordnar varje sommar en vandring längs med den lettiska kusten för att uppmärksamma problemen med nedskräpningen. I vandringarna deltar i genomsnitt 500-800 människor.

Årets Lasse Wiklöf-pris på 10 000 euro tillfaller lagtingsledamoten och tidigare social- och miljöministern Carina Aaltonen från Åland. Aaltonen premieras för sitt arbete för vattenmiljön och för att hon har hållit hållbarhetsfrågorna på den lokala politiska dagordningen på Åland.

Ålandspriset på 3 000 euro går till Johan Mörn från Saltvik som belönas för sitt starka engagemang för skärgården och Östersjön. Mörn har bland annat varit initiativtagare för att restaurera fiskelägen ute i havsbandet, bland annat på Kråkskär.

Prisen delas ut fredagen den 18 maj i Mariehamn.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00