Åländska lagtinget jobbar på distans

Ålands lagting ska jobba på distans till veckan efter påsk på grund av coronapandemin. Bild: Ari Sundberg/SPT

Åländska lagtinget ska sköta sitt arbete med hjälp av videokonferenser. Alla ärenden skjuts upp till veckan efter påsk på grund av coronakrisen.

– Det är viktigt att vi alla hjälps åt att hålla distansen, säger lagtingets talman Roger Nordlund.

– Vi kommer att ha ett kort plenum där vi tar den slutliga andra behandlingen av lagen som ger tilläggsstödet. Efter det kommer vi att ha möjlighet att arbeta via Teams [en applikation för distansarbete], men vi flyttar fram alla ärenden till veckan efter påsk.

I gengäld kommer lagtingets ledamöter att arbeta längre under våren och sommaren "när allting ska dras i gång igen".

– Vi måste hålla den fysiska distanseringen och avhålla oss från att träffa våra äldre, hur gärna vi än skulle vilja göra det. Fysisk distansering men social sammanhållning, det är vad som behövs nu, säger Nordlund.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning