Åländska jägare vill hemlighålla vem som sköt vargen – av rädsla för hämnd

De åländska jägarna garderar sig för djurrättsaktivisternas reaktioner efter att en varg sköts i Hammarland på lördagen. Foto: Lillian Tveit/Shutterstock/SPT Bild: Lillian Tveit/Shutterstock/SPT

Den skjutna vargen i Hammarland har gett upphov till upprörda röster från djurrättsaktivister både i Finland och i Sverige.

– Här hemma på Åland är folk mest positiva, säger jaktledaren Lasse Nordström.

Uppmärksamheten var stor i både finska och svenska medier efter att en varghane skjutits i skyddsjakt i Hammarland i lördags.

– Det har ju hänt i Sverige att jägarna blivit utsatta efter sådant här. Av den orsaken försöker man hålla informationen om vem som sköt och vilka som var med borta från offentligheten, säger landskapsregeringens jaktförvaltare Robin Juslin.

Juslin berättar att reaktionerna ibland blivit extrema efter att vargar skjutits.

– Jag har hört om en svensk eftersöksjägare som fick i uppdrag att avliva en trafikskadad varg. Han blev både misshandlad och fick bilen sönderslagen. Det finns folk av alla sorter, säger Juslin.

Vill skydda den som sköt

I kommentarfältet till Nya Ålands första nätartikel finns några exempel på en liknande upprördhet. "Fy skäms på er. Mördare", skriver en kvinna i Raseborg. Däremot tycks ålänningarna vara mer förstående. Jaktledare Lasse Nordström i Hammarland säger samma sak.

– Jag vet inte hur många människor som har ringt och mejlat eller kommit fram och tackat mig. Det är nog värre debatt på svenska sidan och i Finland. Här på Åland är jag inte särskilt orolig.

Nordström berättar att man blivit varnade av svenska jägare att gå ut med vem den individuelle jägaren var som sköt vargen. Av den anledningen har man haft som strategi att låta många olika människor figurera på bilder tillsammans med det döda djuret.

– Vi har tagit många bilder med människor som har poserat med den här vargen för att vi absolut vill skydda just den som sköt. Ju fler som är med på bild, desto svårare blir det att identifiera skytten.

Han är dock angelägen om att den strategin inte ska uppfattas som "en snyft- eller hjältehistoria".

– Alla har rätt till sina egna åsikter, säger Lasse Nordström.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning