Åländska Emmaus och finländskt ekomärke utmanar Greta Thunberg om nordiskt miljöpris

Greta Thunberg har gett den globala klimatrörelsen ett ungdomligt ansikte med allvarlig uppsyn, men med en gnutta hopp i ögonvrån. Bild: Bryan R. Smith/Lehtikuva–AFP

Finländsk miljömärkning och åländskt hållbarhetsarbete är två av sju kandidater för Nordiska rådets miljöpris. Frågan är om inte den globala klimatrörelsens frontfigur Greta Thunberg är favorit i alla fall.

Norden stoltserar gärna med hög miljö- och klimatprofil, men i global jämförelse sticker de nordiska länderna också ut med som storkonsument av varor och tjänster som lämnat ett stort miljöavtryck, ofta i andra delar av världen.

Det är därför Nordiska rådet väljer hållbar konsumtion och produktion, FN:s hållbarhetsmål nummer 12, som tema för årets miljöpris. Avsikten är "att hedra de smartaste och mest effektiva nordiska initiativen som visar vägen till en mer hållbar framtid", heter det.

– Hållbar konsumtion och produktion berör många områden av vårt samhälle. Det har därför varit helt fantastiskt att se vilken bredd det finns bland de inlämnade förslagen. Med så många fina initiativ och röster blir det tydligt att Norden kan klara av att ändra på konsumtionsmönstret, säger bedömningskommitténs ordförande Ethel Forsberg.

Bland kandidaterna finns det internationella miljömärket Eko Energy som hjälper konsumenter att välja hållbart producerad energi. Det har lanserats av Finlands naturskyddsförbund i samarbete med flera utländska miljöorganisationer.

Emmaus Åland kandiderar också med sitt verksamhetskoncept som förenar flera former av hållbarhet, även social. Emmaus butiker säljer varor som fått ett nytt liv och i restauranger serveras vegetarisk mat tillagad på rester för att minimera matsvinnet.

Sveriges bidrag är Greta Thunberg, tonåringen som blivit världskändis och frontfigur för ungdomens globala klimatrörelse sedan hon började skolstrejka för klimatet för ett drygt år sedan. Greta Thunberg har samtalat med hela hopen av världens ledare och krävt förändring för att hejda klimatförändringen utifrån vetenskapliga forskningsrön.

Time Magazine har utsett Greta Thunberg till en av de mest inflytelserika tonåringarna i världen. Hon har fått mycket kritik för sina ambitioner, oftast av vuxna som menar att hon hellre skulle gå i skolan och hålla tyst eftersom hon ändå inte kan påverka. Sextonåringen brukar bemöta den sortens invändningar med att "du är aldrig för liten för att göra stor skillnad".

– Debatten om klimatet är ofta negativ. Projekten som är nominerade i år fokuserar på en ljus framtid. De visar på uppfinningsrikedom och handlingskraft, och fungerar som initiativ för oss alla till att skapa något nytt och annorlunda, sade Islands samarbetsminister Sigurður Ingi Jóhannsson när kandidaterna presenterades.

Nordiska rådets miljöpris delas i år ut för 25:e gången. Vinnaren offentliggörs 29 oktober under NR-sessionen i Stockholm. Priset är på 350 000 danska kronor (cirka 47 000 euro).

Greta Thunberg (Sverige): Driver på global klimatomställning med stöd av vetenskapliga rön.

Eko Energy (Finland): Miljömärke som hjälper konsumenter att välja hållbar energi.

Emmaus Åland: Säljer återbruksvaror, serverar klimatsmart mat och ger arbetslösa nya möjligheter.

Guðrun & Guðrun (Färöarna): Skapar modekläder av avfallsprodukter.

@Plastic not so fantastic (Grönland): Influerar kring hållbarhet på sociala medier.

Aftur (Island): Modemärke som återanvänder textilier för att designa klassiska ”slow fashion”-kläder.

Grim (Danmark): Säljer "fula" ekogrönsaker och frukter som annars blir matsvinn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning