Åländsk stjärna med i Bron

Bild: Okänd

Den kommande säsongen av tv-serien Bron bjuder på en finländsk överraskning.

Åländska Erik Lönngren är med i sju av åtta avsnitt i den kommande säsongen av tv-serien Bron.

– Det var fantastiskt roligt. Bron är ju en stor produktion som sålts till 180 länder.

Nya Åland snappade upp att Erik Lönngren skymtar förbi i trailern för den nya säsongen, som också blir den sista av den internationellt prisade tv-serien. Det visar sig att det inte är någon liten roll som ålänningen har.

Hur fick du rollen?

– Jag fick förfrågan om att komma på en provfilmning. Det var hos en castare som jag hade träffat några veckor tidigare i och med en annan produktion. Sen fick jag komma tillbaka några månader senare innan jag gick veta att jag fått rollen.

Har du filmat för tv tidigare?

– Ja, jag var med i en SVT-produktion som hette Min bror kollokungen för ett par år sedan och sen har jag en mindre roll i Morden i Sandhamn som sänds i vår, men det här är helt klart den största tv-produktion jag har gjort.

Hur var det att filma Bron?

– Det var ett tajt team och det märktes att många av dem har jobbat länge tillsammans, vilket bidrog till att allting flöt på väldigt bra.

Vad har du för roll?

– Jag spelar en kille med svensk mamma och dansk pappa. Det är en rätt stor roll, jag är med i sju av åtta avsnitt.

Du kan inte berätta hur serien avslutas?

– Nej, det kan jag ju så klart inte men serien håller stilen.

Var det svårt att förstå danskan?

– Nej, det gick bra, man lär sig rätt snabbt. Vi filmade i två block, först ett svenskt och sen ett danskt. Alla medverkande talade svenska eller danska. Vi filmade mellan den 16 november och sista maj.

Har det varit svårt att hålla det hemligt?

– Mina närmaste har vetat om det, men jag har inte velat skrika ut det i offentligheten. Det har ju varit lite hemligt kring produktionen. Har folk frågat så har jag sagt att jag filmat, men inte vad. Nu släpptes första teasern och då syns det ju att jag är med.

Vad sysslar du med just nu?

– Jag har varit med i en teater som heter Bus här i Stockholm, bland annat ihop med Cina Monn och hennes barn. Det är en interaktiv improvisationsteater. Vi deltog även tidigare där med August Strindbergs Ett drömspel. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning