Åländsk förening bygger segeljakt för att bevara båtbyggarkonsten

Byggmästaren Petter Mellberg, båtbyggaren Thomas Lindholm och Madeleine Harms är några av dem som jobbar på segeljakten Alanta. Bild: Stefan Öhberg/Nya Åland-SPT

Det är fråga om den första segeljakten som byggs på Åland sedan 1800-talet.

På lördagen slogs den sista tränageln in och därmed var bordläggningen av segeljakten Alanta slutförd.

Bordläggningen, som kan beskrivas som båtens yttre skal, har tagit ungefär ett år att genomföra men ännu återstår cirka två tredjedelar av arbetet. Samtidigt är det hantverksmässigt svåraste delen nu till ända varför det arrangerades en bordläggningsfest, något som kan jämföras med taklagsöl, förklarar båtbyggare Madeleine Harms.

Det är hon, som tillsammans med byggmästaren Petter Mellberg och båtbyggaren Thomas Lindholm, som bygger båten i Segeljaktföreningen Alantas regi. Planen är att den cirka 14 meter långa och fyra meter breda segeljakten ska vara klar för sjösättning till sommaren 2021 i anslutning till Tall Ships Race.

– Det hoppas jag verkligen, och så blir det nog bara finansieringen löser sig, säger Harms.

Bygget finansieras dels genom fondbidrag men också med hjälp av företag och privata sponsorer.

Den traditionella båtbyggarkonsten har gått i arv från generation till generation men var under 1970-talet nära att gå förlorad, enligt Harms.

– Det är en väldigt speciell kunskap att bygga en båt utan mallar, något som inte många besitter.

Själv har hon lärt sig konsten genom att vara lärling och utbildningar i Norge och på fastlandet.

Alanta har ingen mall men byggs utifrån fotografier, uppmätningar och ritningar och blir en rekonstruktion av åländska segeljakter från början av 1800-talet. Inte sedan dess har en segeljakt byggts på Åland.

– Det är frihet under tradition, säger Harms.

Målet: Att bevara kunskapen

Just nu pågår ett arbete att genom en samnordisk ansökan få den traditionella båtbyggarmetoden att bli klassad som immateriellt kulturarv av UNESCO.

– Att bevara den gamla kunskapen är anledningen till varför föreningen drog i gång det jättelika projektet, säger Mats Örblom som är en av grundarna och tidigare ordförande.

Och för att ha något kul att göra på kvällar och helger, tillägger han.

– Vi vill att hon ska seglas så mycket som möjligt och vara ett komplement till Albanus, säger föreningens ordförande Erik Widerström.

Olivia Haglund och Monica Viitanen var två av dem som passade på att besöka jakthallen i Sjökvarteret i Mariehamn under bordläggningsfesten.

– Det är första gången som jag ser segeljakten, jag hade aldrig kunnat föreställa mig att den var så stor, säger Viitanen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning