Ålands riksdagsledamot: "Jätteallvarligt" att regeringen dröjer med inresereglerna

Den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström är minst sagt besviken på regeringen för att den inte synat kravet på covidintyg eller coronatest vid inresa till Åland. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

I mitten av oktober lovade regeringen att snabbutreda Ålands situation som gränsområde. Men i början av denna vecka hade löftet ännu inte infriats. – Jag får en känsla av att man medvetet förhalar, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Den 15 oktober stod det klart att statsrådet inte skulle göra några undantag för Sverige och Åland när det fastslogs vilka resenärer som är befriade från kravet på covid-19-intyg vid inresa till Finland.

Statsrådets beslut följde inte det utlåtande som grundlagsutskottet tidigare gett.

Men regeringen lovade då att i snabb takt utreda Ålands situation. Det har ännu inte hänt. Enligt uppgifter till Ålands riksdagsledamot Mats Löfström ska utredningsgruppen ha sitt första möte först nu på torsdag.

– Det är inte vad man kommunicerat utåt tidigare. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) sade i offentligheten att arbetet skulle börja omedelbart. I min bok är inte 13 dagar omedelbart. Det här duger inte, säger Löfström.

När inresereglerna förlängdes i mitten av oktober gjordes undantag för inresa till Finland från gränskommuner i Norge, men inte för inresa från Sverige till Åland. Bild: Sofie Fogde/SPT

Han kommer vara i kontakt med Justitiekanslern på nytt i frågan.

"Undergräver förtroendet"

Mats Löfström tog före statsrådets beslut kontakt med justitiekanslern för att påpeka det han fått ta del av i förslaget till förordningen, att regeringen inte ämnade följa grundlagsutskottets skrivning.

Löfström säger att det är en viktig principfråga som han tänker fortsätta driva på.

Han tycker det är ologiskt att man ska kolla intyg vid gränsen mellan Åland och Sverige när Finland har högre incidens än Sverige.

– När vi nått en nivå där de flesta är vaccinerade måste vi börja återgå till det normala. Det måste också gälla gränsen. Det har en psykologisk betydelse att ha kvar hälsokontroller, dessutom kostar det pengar. THL, vår främsta expertorganisation, konstaterar att det är helt onödigt och äter upp resurser.

Löfström hade förväntat sig ett beslut från en snabbutredning redan i slutet av förra veckan.

– Jag är oerhört överraskad att man inte inlett arbetet. Man undergräver förtroendet för myndigheter och politiker så här. Det är jätteallvarligt. Jag trodde det här skulle skötas utan att man måste ha blåslampan på.

– Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) sade i offentligheten att arbetet skulle börja omedelbart. I min bok är inte 13 dagar omedelbart. Det här duger inte, säger Mats Löfström. Arkivbild på Krista Kiuru. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning