Ålands radio och tv: Strejken får Viking Line att överväga utländsk flagg

Viking Lines vd Jan Hanses säger att bolaget överväger att se över flaggningen av fartygen på grund av strejken. Bild: Erik Sandstrom/SPT

Viking Lines vd överväger att registrera bolagets fartyg utomlands för att undvika att kunderna drabbas av strejker i framtiden.

Viking Lines vd Jan Hanses säger till Ålands radio och tv att bolaget överväger att se över flaggningen på sina fartyg. Orsaken är sympatiåtgärderna i posttvisten som tvingar fartygen att stanna i hamn.

– Vill vi att våra kunder inte ska drabbas av något liknande i framtiden, kan det bli värt att titta på att variera flaggan på ett annat sätt än hittills, säger Hanses till Ålands radio och tv.

Hanses anser att regeringen borde ingripa, med den tidigare fackpampen Antti Rinne (SDP) som statsminister.

För Svenska Dagbladet preciserar Hanses vad en ändrad flaggning skulle innebära, och det är att rederiet skulle anlita en större del av personalen från Sverige och "avsluta anställningar med anställda från Finland".

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning