Ålands landskapsregering säger upp avtal om färjtrafik mellan Svinö och Mellanholm

Ålands landskapsregering säger upp ett avtal om färjtrafik i den åländska skärgården, bara fyra och en halv månad efter att avtalet undertecknats. Bild: Ari Sundberg/SPT

Avtalet mellan Ålands landskapsregering och ett konsortium med färjbolagen Finferries och Ansgar hann vara i kraft i endast fyra och en halv månad.

Ålands landskapsregering har beslutat att med omedelbar verkan säga upp avtalet om färjtrafik mellan Svinö och Mellanholm i den åländska skärgården. Den andra parten i avtalet var ett konsortium som består av färjbolagen Finferries och Ansgar.

Avtalet om drivandet av färjtrafik på en ny rutt mellan Svinö och Mellanholm undertecknades av Ålands förra landskapsregering den 2 september och omfattade åren 2022-2037. Enligt avtalet skulle färjtrafiken på rutten börja i april 2022.

En och en halv månad efter att avtalet undertecknats gick ålänningarna till lagtingsval. Centern på Åland tog en jordskredsseger i valet.

I november meddelade Finferries att man beställt en eldriven hybridfärja från det polska varvet Crist. Färjan beställdes för rutten mellan Svinö och Mellanholm.

I december meddelade dock Ålands nya landskapsregering att det kommer att uppstå dröjsmål på minst 14 månader i de infrastrukturprojekt som krävs för att färjtrafiken ska kunna börja, och nu väljer landskapsregeringen att säga upp avtalet med Finferries och Ansgar helt.

Landskapsregeringen motiverar beslutet att säga upp avtalet med att Ålands lagting inte kommer att bevilja de medel som behövs för att verksamheten ska kunna bedrivas i enlighet med avtalet.

I sitt beslutsprotokoll tar landskapsregeringen inte ställning till hurudana ekonomiska konsekvenser uppsägningen av avtalet eventuellt har.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning