Ålands arbetslöshet sjunker efter rekordhöga siffror

Ålands arbetsmarknad drabbades hårt under coronakrisen, men nu ser det bättre ut. Bild: Ari Sundberg/SPT

Efter coronakrisen i fjol sköt arbetslösheten i höjden på Åland. Nu förbättras sysselsättningsläget steg för steg.

Den åländska arbetsmarknaden återhämtar sig stegvis efter coronapandemin. Enligt Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) var det relativa arbetslöshetstalet i genomsnitt 8,5 procent i april, jämfört med 12,7 procent i april i fjol.

Arbetslösheten var något högre bland män än bland kvinnor: 9,3 procent mot 7,7 procent. Samtidigt var 2,2 procent av arbetskraften sysselsatt i sysselsättningsfrämjande åtgärder, till exempel sysselsättningsfrämjande utbildning och arbetspraktik.

Den rådande pandemin och de restriktioner som för närvarande gäller på Åland har fortsättningsvis stora konsekvenser för sysselsättningsläget på den åländska arbetsmarknaden.

"Efter den snabba ökningen av antalet arbetslösa samt permitterade arbetssökande under våren [2020], så har antalet sedan mitten av juni 2020 minskat i långsam takt. Efter en liten uppgång i mars minskar antalet arbetslösa och permitterade igen i april", skriver ÅSUB på sin webbplats.

Samtidigt har antalet lediga jobb ökat jämfört med fjolåret. I april i år fanns det 227 lediga jobb, vilket är 99 fler än i april i fjol.

Antalet jobb som tillsattes ökade också. I april i år tillsattes 420 lediga jobb, jämfört med 201 i april i fjol.

Som högst var Ålands arbetslöshet 13,4 procent i fjol. De siffrorna noterades i maj.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning