Åland slocknade på tisdagsmorgonen – ingen hjälp av den finländska reservkabeln

Orsaken till strömavbrottet var överbelastning på en av Kraftnät Ålands ledningar.Bild: Nya Åland/Stefan Öberg

Hela fasta Åland blev på tisdagsmorgonen utan ström till följd av att en ledning överbelastades.

Strax efter klockan 8 på tisdagen slocknade ljuset hemma hos samtliga elabonnenter på fasta Åland, inklusive Vårdö. Orsaken till avbrottet var överbelastning på Kraftnät Ålands ledning mellan Tingsbacka och Norrböle, till följd av driftsavbrott på en annan ledning, i kombination med kylan.

– Vi haft servicearbeten på ledningen mellan Tingsbacka och Mariehamn och därför belastades den här andra ledningen mer än normalt. Det borde ha fungerat ändå, men i kombination med kylan slog ledningen av, förklarar Jan Kahlroth, vd för Kraftnät Åland.

– Den bortkopplingen förde med sig att spänningen i stamnätet blev för hög och skydden som övervakar detta löste ut med bortkoppling av ledningar och elstationer, inklusive Sverigekabeln, som följd.

Totalt 21 000 av Mariehamns elnäts och Ålands elandelslags abonnenter blev utan ström.

Efter att ha konstaterat att det var möjligt att bygga upp nätet igen började Kraftnät Ålands personal arbeta med att koppla på ledningarna, först Sverigekabeln och därefter kablarna mot Mariehamn och Lemland vidare mot Godby och västerut mot Hammarland och Eckerö.

I Sund och delar av Vårdö kom strömmen tillbaka först en timme senare, klockan 9.07, efter att personalen åkt ut till stationen i Finby och återställt en blockering.

Finlandskabeln hjälpte inte

För tre år sedan invigdes den nya Finlandskabeln, en satsning på 127 miljoner euro som bland annat ska säkra elleveranserna till ålänningarna vid driftstopp från Sverige. Den aktiverades dock inte vid gårdagens strömavbrott.

– Det var ett fel som den inte är inställd på att känna av. Vi hade däremot kunnat slå i gång den manuellt.

Visste du att kabeln inte skulle gå i gång, Jan Kahlroth?

– Nej, det visste jag inte. Vi har ju inte upplevt att det har rasat på det här sättet tidigare. Det finns många olika typer av driftsfall och man kan inte täcka in alla i ett sådant här avtal.

Kraftnät Åland ska nu föra en diskussion med leverantören ABB om möjligheterna att utvidga listan över när Finlandskabeln ska automatstarta till att även innefatta denna typ av överspänningssituationer.

Företagare rasar

Senast Åland drabbades av ett strömavbrott på hela nätet, inklusive Sverigekabeln, var i juli 2016. Samhällsfunktioner som Ålands hälso- och sjukvård har reservkraft som backar upp vid ett strömavbrott, men för den åländska industrin kan ett avbrott få stora konsekvenser.

Ett av de företag som drabbas hårt är Optinova, som i sina fabriker i Jomala och i Godby bland annat tillverkar medicinsk slang.

– Ett avbrott leder till en massa merarbete, till exempel i form av att rengöra och starta upp maskinerna. Sådant som vi jobbar hårt med att optimera, säger Andreas Perjus, som är vd för fabriken i Godby och CTO för koncernen.

Tisdagens strömavbrott, på omkring en halvtimme, var precis på gränsen för att inte stora omstarter skulle krävas.

– Hade det varat lite längre hade vi kunnat tappa en halv dag eller en hel dags produktion, säger Perjus.

Avbrott beräknas ändå ha kostat Optinova omkring 10 000 euro.

– Det är allvarligt. Konsumenterna och industrin har betalat mycket för de infrastruktursatsningar som har gjorts. Vi har redan högre elpriser än närliggande regioner. Då borde man kunna hantera den här typen av händelsen snabbare.

Har ni funderat på eget reservkraftverk?

– Det har vi absolut gjort, men i och med de investeringar som gjorts i bland annat Finlandskabeln har vi fått informationen att vi nu har en mer stabil situation. Frågan är om man ska börja omvärdera det.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33