Åland ska försvara vårjakten i EU-domstolen – ännu inget beslut om årets gudingjakt

I december 2016 uppmanade EU-kommissionen Finland att upphöra med vårjakten på guding på Åland. Bild: SPT-Nya Åland/Erkki Santamala

Ålands landskapsregering tänker inte ge upp gudingjakten utan en kamp. Nu ska ärendet behandlas i EU-domstolen.

För nästan exakt ett år sedan väckte EU-kommissionen talan mot den åländska jakten på guding. Nu ska ärendet behandlas i EU-domstolen och landskapsregeringen har två månader på sig att bemöta kommissionen skriftligt.

– Vi har redan förberett ett försvar och vidtalat en jurist som kommer att föra vår talan i domstolen, säger vice lantråd Camilla Gunell (S).

Beskedet kommer inte som en överraskning för landskapsregeringen, som fick stämningsansökan redan för ett år sedan.

Juristen är sakkunnig expert på just fågeldirektivet och förhandlingen kommer att ske på engelska.

– Det är en jurist som har företrätt oss tidigare, säger Gunell.

Förvaltningsplan

I december 2016 uppmanade EU-kommissionen Finland att upphöra med vårjakten på guding på Åland. Det skedde i form av ett så kallat motiverat yttrande där man konstaterade att den åländska jakten strider mot EU:s fågeldirektiv.

Landskapsregeringen beslöt i april i fjol att trotsa kommissionen. Man motiverade beslutet med att det är ådorna, det vill säga ejderhonorna, som har blivit färre och att det därför finns alltför många gudingar.

För nästan exakt ett år sedan väckte EU-kommissionen talan mot den åländska jakten på guding. Bild: SPT-Nya Åland/Erkki Santamala

För att försöka blidka EU påbörjades arbetet med en förvaltningsplan, inventeringar av ejderstammen och ett samarbete med jägarkåren med målet att förbättra ejdrarnas förutsättningar att häcka, bland annat genom utökad jakt på predatorer.

Hur upplever du att relationen har varit mellan Åland och kommissionen i den här frågan?

– Kommunikationen sker ju mest på tjänstemannanivå så det kan jag riktigt inte svara på. Det är dessutom inte så mycket att diskutera längre, nu när saken har gått till domstol.

Ni har valt att trotsa kommissionen tidigare, vad kan det få för konsekvenser?

– Det får tiden utvisa.

Du säger att det inte finns mer att diskutera på tjänstemannanivå, men hur jobbar ni vidare politiskt med detta?

– Jakten kan godkännas inom ramen för den förvaltningsplan som vi har arbetat med, det är något vi jobbar vidare för fullt med. Bland annat har vi inrättat 24 nya viltvårdsområden för häckning och en intensifierad jakt på predatorer, främst mårdhund och mink.

Blir det någon ejderjakt i vår?

– Det kan jag inte säga ännu. Vi fick materialet i fredags och har inte haft så mycket tid att gå genom det ännu.

När kommer beslutet om årets ejderjakt blir av?

– I månadsskiftet mars-april.

Innehåller handlingarna från kommissionen något verkställighetsförbud?

– Inte som jag uppfattade det.

När frågan kommer upp i EU-domstolen är ännu inte klart, men landskapsregeringen har två månader på sig för att framföra ett skriftligt bemötande.

– Alla handlingar i det pågående ärendet är tillsvidare konfidentiella. I detta skede går det inte att säga hur det påverkar möjligheterna att tillåta jakt i vår utan först måste skrivelsen analyseras noggrant, skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Kimitoön har något för alla

Mer läsning