Åland sjunger för havet

Havsröster. 19 unga sångare har kvalificerat sig för semifinal i den nya åländska musiktävlingen Havets röst. Bild: Mostphotos

Havets röst är namnet på en ny sångtävling som går av stapeln den 6 augusti i Mariehamns Kongress- och kulturhus Alandica.

Tävlingen Havets röst är öppen för sångare under 30 år från de nordiska länderna och Baltikum och syftet är att förena kulturella intressen med renare levnadssätt, vänskap och passion för att befrämja högre kulturarv och musik.

– Idén föddes på grund av Finlands 100-årsjubileum – vi ville göra något annorlunda i år, berättar operasångaren Mikael Fagerholm som tillsammans med sånglektorn Annika Ollinkari representerar arrangörsföreningen Saltvik sjunger och lär. Båda två ingår också i juryn.

Den åländska affärsmannen och kulturmecenaten Anders Wiklöf sponsrar tävlingens första och andra pris om 6 000 respektive 2 000 euro. Dessutom kommer publikens favorit att tilldelas ett pris om 500 euro.

Totalt har 19 sångare kvalificerat sig för semifinalen som går av stapeln klockan 11. En fritt vald nordisk sång och en aria vill juryn höra och för de åtta som kvalificerar sig för kvällens final gäller det att ha ytterligare två nummer på repertoaren. Alla nummer ska framföras på originalets språk och i dess tonart. Kristian Attila ackompanjerar på piano

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning