Åland Pride spred färg på gatorna

En glad atmosfär svepte över Mariehamn när prideparaden drog fram med färg, musik och trummor. Paraden, som lockade många deltagare och även åskådare, avslutade prideveckan på Åland.

– Det är viktigt med prideparader för att visa att alla kan vara stolta över vem de är, säger Andrea Johansson, Natalie Fagerlund och Amanda Åberg.

Vid paradens slutdestination, Mariehamns torg, höll projektledare Sofia Enholm ett tal om hur dagarna på Åland Pride har varit.

– Förhoppningsvis har detta hjälp någon att komma ut i ljuset, sa hon.

Årets fyr till posten

På torget delades också priset Årets fyr ut av hbt-föreningen Regnbågsfyren. Förra årets vinnare Johan Ehn sa några ord innan årets vinnare avslöjades. Vinnarna av priset detta år blev Åland Post, med motiveringen att de ser mångfald som en självklarhet i företaget. Johan Haglöf, personalchef tog emot priset.

Efter paraden kommenterade projektledare Sofia Enholm veckan som gått.

– Det har varit helt otroligt. Allt har gått så bra och prideparaden blev lyckad. Det blev ungefär så mycket folk som vi hade förväntat oss. Alla dagar har haft bra uppslutning av folk och vi är fantastiskt nöjda.

PARADEN Mycket folk deltog i årets parad. Foto: Jonas Edsvik Bild: Jonas Edsvik

Deltagare i paraden var bland annat Ålands mångkulturella förening som tycker att det är en självklarhet att gå med i paraden. Moa de Haas, Natalie Häggqvist och Hanna Nordlund representerade barnskyddsorganisationen Rädda Barnen och deltog även förra året.

– Det är kul att vara med i något så viktigt. I år känns paraden större också, säger Häggqvist.

På lördagen arrangerades en prideparad också i Hangö.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03