Åland Posts vd gick på offensiven i rätten – "Det är ju kunden som äger varorna"

Rättegången kring Åland Post fortsätter i dag, torsdag. Sex personer står åtalade för grovt skattebedrägeri, smuggling och grovt dopingbrott. Dessutom åtalas Åland Post Ab för smuggling. Bild: Jonas Edsvik/Nya Åland/SPT

Det är något skumt med hur tullen har hanterat Åland Post. Det hävdade Åland Posts vd Henrik Lundberg när han hördes på onsdagen i rättegången om grovt skattebedrägeri och andra brott.

Henrik Lundberg är en av sex som står åtalade i Ålands tingsrätt för smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt dopningsbrott. Åtalet gäller hur Åland Post hanterat varor från den brittiska kunden Authentic Produce Limited (APL).

En fällande dom kan betyda villkorligt fängelse och näringsförbud för Henrik Lundberg, som hela tiden förnekat brott. Det har också de medåtalade gjort.

I rätten gick han på offensiven.

När åklagaren Elisabeth Stenman-Haltia frågade ut honom blev tempot så högt att rättens ordförande Pia Jacobsson bad dem lugna ner sig.

"Fantastiskt"

Henrik Lundberg hänvisade till ett förhandsbesked från skattemyndigheterna 2007 om att Åland Post kunde förtulla varor för kunders räkning.

Det var "fantastiskt" att det inte stod ett ord någonstans om att Åland Post skulle bli ansvarig för varorna när man drog av momsen för sina kunders räkning.

– Det är ju kunden som äger varorna.

De produkter som Åland Post lagrade, packade och postade för APL:s räkning innehöll ämnen som var dopningsklassade i Finland. Kunderna fanns i Storbritannien och Tyskland.

Tullen gjorde ett första beslag i Åland Posts lokaler i Jomala Sviby november 2016.

– Vi var där och hjälpte dom, sade Henrik Lundberg som tyckte att det var "skönt" att tullen ryckte in om det fanns oklarheter kring APL-varorna.

Han hade träffat en representant för företaget på en lunch i samband med Island Games på Jersey 2015 men han hade inte aktivt medverkat när Åland Post och APL ingick ett avtal om packning och distribution.

När åklagaren frågade om han hade känt till problemen med APL blev svaret att han hade hört att det var "trassel med varorna och förtullningarna" och han visste att postens pack- och distributionsavdelning "kämpade" för att få bättre underlag av APL för förtullningarna.

Henrik Lundberg var en av mottagarna för flera mejl som en representant för APL skickade till Åland Post.

– Jag läste inte ens de här mejlen, sade han.

Sade upp avtalet

Det var först i början av mars 2017 som han fick veta att tullen ansåg att det var Åland Post som ansvarade för varorna som man tullat in, att lagret innehöll dopningsklassade medel och att han var brottsmisstänkt.

Åland Post sade upp avtalet med APL.

Det var kundens ansvar att ansöka hos finländska myndigheter om de tillstånd som behövde för varorna. Åland Post skulle aldrig ha gjort det, sade Henrik Lundberg.

Och han sade med eftertryck att Åland Post inte har haft något bonussystem som skulle ha gett personal extra pengar i samband med hanteringen av APL-produkterna.

Att Åland Posts förtullare haft problem med varukoder framkom tidigare under rättegången. Henrik Lundberg talade om en diskrepans i beskeden man fått från tullen i Finland och i Mariehamn.

– Man jobbar på olika sätt. Vi har en motpart som vi inte kan lita på.

"Väldigt liten kund"

Rätten hörde också Mats Polviander som är affärsområdeschef för packning och distribution.

Han deltog inte i avtalsdiskussionerna med APL. Men företaget var "en väldigt liten kund", med runt 46 000 försändelser år 2016. Det var mindre än en procent av allt som packades och postades det året, och APL stod för 0,3 procent av omsättningen inom packning och distribution.

Också Polviander sade att det är kunden som ska ansöka om de tillstånd som behövs och ansvara för att produkterna som säljs är lagliga.

Rättegången fortsätter i dag, torsdag.

Rättegången vid Ålands tingsrätt inleddes förra veckans onsdag.

Sex personer åtalas för grovt skattebedrägeri, smuggling och grovt dopingbrott. Åland Post Ab som bolag åtalas för smuggling. Alla åtalade förnekar brotten.

2017 gjorde tullen ett tillslag i Åland Posts lokaler och lade beslag på produkter från det amerikanska företaget Authentic Produce Ltd, APL. APL hade anlitat Åland Post för packning och distribution inom EU.

Enligt tullen var en del av produkterna tillståndspliktiga läkemedel som importerats till Finland utan tillstånd. Tullen ansåg också att Åland Post var importör eftersom Åland Post hade tagit in varorna in i sin egen momsredovisning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning