Åland kan återfå Stockholmsflyget

Frågetecken kvarstår, men som det ser ut nu kommer flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm att återupptas under sommaren.

En norsk intressent har köpt delar av flygbolaget Nextjets konkursbo, meddelade Ålands infrastrukturminister Mika Nordberg på en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

– Det är Olsen Gruppen, som i dag verkar inom fiske- och hotellnäringen, men också har flygverksamhet.

Om allt går i lås kan därmed flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm Arlanda vara i gång redan den 11 juni.

Flygtillstånd är nu nöten som ska knäckas, förklarar Nordberg vidare. Konkursförvaltaren väntar på att få besked från svenska myndigheter.

– Olsen Gruppen måste hitta en samarbetspartner med AOC-licens. Vi har satt en slutlig deadline till i morgon, torsdag, klockan 12 finsk tid. Då ska samtliga tillstånd vara påskrivna, annars så avbryter vi avtalet.

– Om inte det blir klart klockan 12 i morgon får vi istället titta på en tillfällig upphandling gällande sju månader där det är fritt för aktörer att lämna offerter, säger Mika Nordberg.

Då kommer trafiken att vara i gång tidigast 1 juli.

Förutom Mariehamn–Stockholm trafikerade Nextjet innan konkursen även Mariehamn–Åbo med passliga tider och avtal som prismässigt var gynnsamma för ålänningar som regelbundet måste besöka Åbo för sjukhusbehandling.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03