Åland inför munskyddsrekommendation och begränsar sammankomster

Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Åland befinner sig på randen till spridningsfasen och landskapsregeringen skärper rekommendationerna.

–  Nu behöver vi ta ytterligare krafttag för att möta en eventuell våg av covid-19. Det är viktigt att vi i förbyggande syfte gör så mycket vi kan.

Det konstaterade Ålands lantråd Veronica Thörnroos på en presskonferens på måndagen med anledning av det förvärrade coronaläget i landskapet.

–  Vi har 84 personer i karantän. Vi har haft 9 coronafall på två veckor, vilket innebär att incidensen på Åland är 30 fall per 100 000. I vår pandemiplan har man kommit överens om att när vi har 15–50 fall är vi i accelerationsfasen, vilket vi nu alltså befinner oss i, säger smittskyddsläkare Tora Woivalin.

Hälsomyndigheterna väntar sig att läget förvärras ytterligare. Landskapsläkare Knut Lönnroth informerade om de nya rekommendationerna som träder i kraft för att förhindra att Åland övergår i nästa fas, spridningsfasen.

Från och med fredag kommer tillställningar och sammankomster att begränsas till max 20 personer. Munskydd rekommenderas förutom i kollektivtrafik också vid inresor från riskområden, i samband med provtagning, och i offentliga lokaler.

–  Det är viktigt att komma ihåg att det finns de som har underliggande sjukdomar som inte kan bära munskydd. Det finns alltså inga skäl för att peka ut de som inte bär skydd, säger Lönnroth.

Woivalin säger att man väntat på rätt tillfälle för att införa munskyddsrekommendationen.

–  Som med mycket gäller det att ha timing. Vi har väntat på ett ögonblick då det är lämpligt att komma med en sådan rekommendation.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning