Åland i topp i bredband

De stora städerna kan inte stoltsera med snabba bredbandsförbindelser, uppger Kommunikationsverket. Foto: Anna BackBild: SPT/SPT

Kommunikationsverkets första rankning av bredbandsförbindelserna i alla finländska kommuner visar att de stora städerna ligger efter i utvecklingen.

Kommunikationsverkets rankning bygger på en graderad skala från en till fem stjärnor. Det finska genomsnittet är två stjärnor medan de bästa kommunerna får tre eller fyra stjärnor.

De åländska kommunerna placerar sig bra i jämförelsen. På tio-i-topp-listan finns kommunerna Saltvik, Geta, Mariehamn, Jomala, Vårdö och Eckerö. Listan toppas av Saltvik som fick fyra stjärnor.

Rankningen har utvärderat tillgången och användningen av snabba bredbandsförbindelser i det fasta nätet i ett urval av kommunens hushåll i slutet av 2017. Bland de stora städerna är det Lahtis, Uleåborg, Kuopio, Tammerfors, Björneborg och Helsingfors som klarar sig bäst medan till exempel Vanda och Jyväskylä placerar sig dåligt.

Snabba och säkra kommunikationsförbindelser anses vara en viktig källa för tillväxten i Europa. Europeiska kommissionen har ställt som mål att alla i Europa ska ha tillgång till snabbt bredband med en överföringshastighet på minst 100 megabit per sekund före 2025.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00