Åland i topp i bredband

De stora städerna kan inte stoltsera med snabba bredbandsförbindelser, uppger Kommunikationsverket. Foto: Anna Back Bild: SPT/SPT

Kommunikationsverkets första rankning av bredbandsförbindelserna i alla finländska kommuner visar att de stora städerna ligger efter i utvecklingen.

Kommunikationsverkets rankning bygger på en graderad skala från en till fem stjärnor. Det finska genomsnittet är två stjärnor medan de bästa kommunerna får tre eller fyra stjärnor.

De åländska kommunerna placerar sig bra i jämförelsen. På tio-i-topp-listan finns kommunerna Saltvik, Geta, Mariehamn, Jomala, Vårdö och Eckerö. Listan toppas av Saltvik som fick fyra stjärnor.

Rankningen har utvärderat tillgången och användningen av snabba bredbandsförbindelser i det fasta nätet i ett urval av kommunens hushåll i slutet av 2017. Bland de stora städerna är det Lahtis, Uleåborg, Kuopio, Tammerfors, Björneborg och Helsingfors som klarar sig bäst medan till exempel Vanda och Jyväskylä placerar sig dåligt.

Snabba och säkra kommunikationsförbindelser anses vara en viktig källa för tillväxten i Europa. Europeiska kommissionen har ställt som mål att alla i Europa ska ha tillgång till snabbt bredband med en överföringshastighet på minst 100 megabit per sekund före 2025.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning