Helsingfors får ett eget äppelträd på Åland

Numera behöver du inte känna hemlängtan när du besöker Åland. Helsingfors har nämligen fått ett alldeles eget äppelträd där. Bild: Elena Elisseeva

Firandet av det 100-åriga åländska självstyret har inletts. Hela sjuttio procent av de inhemska äpplena odlas på Åland. För att hedra jubileumsåret har varje stad i Finland därför fått ett eget äppelträd i gåva av ålänningarna.

På Åland funderade man länge över hur hela Finland skulle kunna vara med och fira 100-årsjubileet. En plan var att skicka en äppelplanta till alla städer eftersom rikets största äppelträdgård finns på Åland. Slutligen beslöt ålänningarna ändå att städerna i stället skulle få egna äppelträd som får växa på Åland

Helsingfors träd finns på Öfvergårds äppelgård, som ligger på Tjudö. Gården ägs av paret Anna och Jan Alm och är känd för sina högklassiga äppelmuster, som varit framgångsrika i både lokala och internationella tävlingar.

"Vi odlar sjutton olika äppelsorter på vår gård. Helsingfors äppelträd är av sorten Zonga. Vi valde den eftersom den är välsmakande och mångsidig", berättar paret Alm i ett pressmeddelande.

Här kan du skicka in förslag på vad du tycker att Helsingfors äppelskörd kunde användas till.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning