Karriärens bästa världscupplaceringar av Joensuu och Suhonen – "Mitt livs bästa dag inom skidsport"

Jasmi Joensuu kom tia i Ulricehamn. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Två finländare nådde semifinalskedet och en placering bland de tio bästa i världscupsprinten i Ulricehamn.

Världscupsprinten i Ulricehamn blev en svensk fest både på dam- och herrsidan då båda segrarna samt tre av sex prispallsplaceringar gick till hemmaåkarna. Maja Dahlqvist och Johanna Hagström tog dubbelseger medan Oskar Svensson var snabbaste på målrakan bland herrarna.

Men fristilssprinten bjöd också på finländska glädjeämnen. Jasmi Joensuu upprepade bragden från Falun då hon med en fördomsfri prestation knep en plats i semifinalskedet efter att ha varit 20:a i kvalet. I sitt semifinalheat kom Joensuu femma och belönades med en tiondeplats, som tangerar hennes bästa placering i världscupen någonsin. I Falun var hon också tia.

– En bra dag igen. I kvartsfinalheatet var det lite fäktning men jag hittade banorna som bar mig nära täten på målrakan. I semifinalen åkte jag så hårt som möjligt. Så där mycket är jag ännu från toppen, jag måste vara ännu hårdare på slutet för att komma till final. Kanske i "Ober"? säger Joensuu och syftar på VM i Oberstdorf, i Skidförbundets pressmeddelande.

Karriärens bästa placering blev det också för Anni Alakoski som för första gången i karriären tog världscuppoäng med sin 30:e plats.

– Mina första världscuppoäng smakar väldigt bra, säger Alakoski.

Suhonen: "Mitt livs bästa dag inom skidsport"

I herrtävlingen skrällde sprinterässet Joni Mäki till med den snabbaste tiden i kvalet. Men då Mäki, Lauri Vuorinen och Juuso Haarala blev utslagna i sina heat fick Verneri Suhonen axla rollen som den bästa blåvita sprintern.

Suhonen klämde in sig till semifinalskedet – med en marginal på 0,04 sekunder – där han liksom Joensuu kom femma och landade på en tiondeplats totalt. Tiondeplatsen är också Suhonens bästa i världscupsammanhang.

– Mitt livs bästa dag inom skidsport. Jag har haft några svåra veckor och inte nått resultat. Jag har vetat att jag är i bra form. I dag kändes det bra genast från och med morgonen och jag visste att det kan bli en bra dag, säger Suhonen.

På söndag står parsprinterna på programmet i Ulricehamn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning