al-Taee gör helomvändning – medger kränkande skriverier om homosexuella, judar, sunnimuslimer och somalier

SDP:s nyinvalda riksdagsledamot Hussein al-Taee kryper än en gång till korset och ber om ursäkt för alla sina kränkande Facebook-inläggg. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

SDP:s nyinvalda riksdagsledamot Hussein al-Taee kryper än en gång till korset och ber om ursäkt för alla sina kränkande Facebook-inlägg. Nu medger han att de inlägg som han tidigare avfärdade som fabricerade, bär hans signatur.

Riksdagsledamot al-Taee formulerar sig mycket ångerköpt på sin blogg.

– Jag har inga ord för att beskriva den skam som jag känner för de fördomar, de tankar och det språk som jag har använt om homosexuella, judar, sunnimuslimer, somalier och andra människogrupper, skriver al-Taee i bloggen.

Han säger sig ha granskat de omtvistade skärmdumparna på texter som har kopplats ihop med honom och medger nu att han är upphovsman till texterna.

– Jag kan säga att bilderna på inläggen tyvärr är äkta, skriver han.

STT avslöjade tidigare att al-Taee bland annat skrivit att både Israel och Islamiska staten har med stöd av väststater erövrat områden "som historiskt sett hör till dem" och byggt en "stat" som de nu försöker försvara. al-Taee har också framställt Islamiska staten som en konspiration skapad av USA och Israel. I samband med riksdagsvalet sade al-Taee att han inte identifierar de påtalade texterna som sina egna.

Nu gör han en helomvändning och medger att han har skrivit alla de kränkande texter som han har prickats för de senaste veckorna.

– Då de gamla texterna kom till offentligheten skämdes jag och hittade inte rätta ord för att förklara bakgrunden till texternas uppkomst för journalister, forskare och andra människor. Det var ett misstag, skriver al-Taee och tillägger att han har utvecklats till en annan människa tack vare sina tidigare fredsmedlingsuppdrag.

SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm utlovar inga disciplinära åtgärder efter dagens nya avslöjanden.

– Det är viktigt att al-Taee nu har medgett det han har skrivit, och ber om förlåtelse av de grupper som han har sårat. Han har ännu en möjlighet att yttra sig i frågan på vårt gruppmöte. I det här läget finns inte mycket annat att göra än förlåta honom.

Kommer SDP inte att vidta andra åtgärder?

– Rent administrativt är det hans egen avdelning som sparkar ut honom ifall de anser det finnas fog för det, men det tror jag inte kommer att hända. Han har redan medgett sin skuld och bett om förlåtelse. För någon som har ändrat attityd avsevärt, måste det vara smärtsamt att titta tillbaka, säger Rönnholm.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning