al-Taee fortsätter i SDP-gruppen: "All den empati jag fått gör smärtan jag vållat kollegerna värre"

Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

SDP:s riksdagsgrupp har beslutat att inte vidta åtgärder mot ledamoten Hussein al-Taee. – Jag ska nu, varje gång jag kan, åka runt och möta väljarna för att säga att den person de röstade på är den som ska jobba för dem, säger al-Taee.

SDP:s färska riksdagsledamot Hussein al-Taee har återvänt från sin sjukledighet och deltog i SDP:s riksdagsgrupps sommarmöte. Eftersom han återvänt beslöt gruppen att diskutera fallet med hans tidigare skriverier på sociala medier.

En riksdagsgrupp kan besluta om straffåtgärder, till exempel att utesluta en ledamot. I det här fallet beslöt riksdagsgruppen att inte vidta några åtgärder, utan al-Taee fortsätter i gruppen efter en redogörelse och ett löfte om att följa gruppens regler.

Gruppordförande Antti Lindtman öppnade upp gruppens resonemang efter mötet, och sade att man tagit fasta på tre punkter.

– al-Taee gav en grundlig redogörelse för sina tidigare ord och riksdagsgruppen förde en nödvändig diskussion om dem. Gruppens utlåtande är att vi inte accepterar någon form av kränkningar eller åtskillnad av folkgrupper. Det är en förutsättning för att man ska kunna vara i vår riksdagsgrupp, säger Lindtman.

– För det andra är det avgörande att han både bett om ursäkt och tagit avstånd från skriverierna. För det tredje har de skett under en tid som var före hans verksamhet i SDP, och de har inte i någon form fortsatt så länge han varit med.

Gruppen gav också direkta regler om hur man agerar som riksdagsledamot i gruppen, vilket al-Taee förbundit sig till.

Hets mot folkgrupp utreds

Polisen utreder för tillfället om Hussein al-Taee gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp med sina skriverier åren 2011-12 på sociala medier, bland annat om judar och homosexuella. Hans tidigare skriverier drogs fram i våras, och då sade SDP:s ordförande Antti Rinne att al-Taee också fört partiet bakom ljuset.

Lindtman säger nu att ett löfte al-Taee gett gruppen var att berätta om saker sanningsenligt.

al-Taee har offentligt bett om ursäkt och sagt att han inte längre tycker så som han skrev då. Han har inte velat kommentera polisutredningen så länge den pågår.

"Sade raka ord"

al-Taee säger att hans kolleger haft många frågor och att det också vara raka ord som kom under mötet.

– Jag ville vara ödmjuk och svara på alla frågor. Vi diskuterade länge. Betoningen låg på det, att jag kan säga att den typen av tänkande hör till en förgången tid. Den här staten, det här samhället är ett ställe där alla är likvärdiga förstklassiga medborgare, oberoende av bakgrund, säger al-Taee.

– Framför allt bad jag om ursäkt, av alla men också av enskilda personer separat, för att de under den här tiden tvingats svara på frågor som handlat om mig. säger al-Taee och tillägger att han också fått medkänsla.

– Den empati jag också fått gör att smärtan jag vållat andra känns värre.

Han säger att han inte längre oroar sig för att det finns något otalt eller några skelett i garderoben.

– Den som vill kan förstås plocka isär hela ens liv.

Gör runda bland väljarna

al-Taee har nu beslutat att göra en runda i sin valkrets och möta de väljare han också står till svars inför.

– Jag ska berätta att den människa som de röstat på är den människa som betjänar dem följande fyra år och arbetar för ett mer rättvist Finland.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning