Man som sköts på Parisflygplats fanns på myndigheternas observationslista

Bild: AFP / Lehtikuva / Christophe Simon

Den man som sköts ihjäl på Parisflygplatsen Orly var en radikaliserad muslim i 40-årsåldern som fanns med på myndigheternas lista över personer som skulle hållas under uppsikt, rapporterar franska medier.

Mannen hade tidigare i dag skjutit på polisen vid en trafikkontroll, uppger nyhetsbyrån Reuters. En polis skadades lindrigt. Skottlossningen ägde rum norr om Paris, och gärningsmannen flydde från platsen. Enligt franska medier hittades hans bil på flygplatsens parkering.

Mannen sköts till döds efter att han tagit ett vapen av en soldat på flygplatsen, uppgav det franska inrikesministeriet. Enligt ministeriet skadades ingen annan på flygplatsen.

Trafiken på flygplatsen har stoppats, och en bombgrupp söker igenom flygplatsen för att hitta eventuella sprängämnen. 

Skottlossningen inträffade vid halvtiotiden på morgonen finsk tid. Bild: AFP / Lehtikuva / Christophe Simon

Motiv oklart

Soldaten vars vapen den skjutna mannen tog var på flygplatsen i bevakningsuppgifter. Mannen som tog vapnet flydde in i en affär på flygplatsen innan han sköts. Det fanns inga uppgifter om varför mannen tog soldatens vapen.

– Vi köade till vårt flyg till Tel Aviv när vi plötsligt hörde tre eller fyra skott alldeles nära. Nu är vi alla här i närheten av flygplatsen, ett par hundra meter ifrån, berättar ögonvittnet Franck Lecam.

– Det var poliser, räddningsarbetare och soldater överallt. Vi hörde av en representant för säkerhetstjänsterna att händelsen inträffade nära utgångarna 37–38, där Turkish Airlines-fligheter skulle avgå, säger Lecam.

Videoupptagningar på Twitter sägs visa hur passagerare står utanför terminalen Orly Sud efter larmet. Av filmsnuttarna att döma går det hela lugnt till. Flygtrafiken drabbas dock av förseningar, och en del flighter skickas i stället till flygplatsen Charles de Gaulle.

Inrikesminister Bruno Le Roux ska besöka flygplatsen senare i dag. 

Bild: AFP / Lehtikuva /Christophe Simon

Bild: AFP / Lehtikuva /Benjamin Cremel

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning