Al Gore på Slush: Hållbarhet är världshistoriens bästa investering

Al Gore öppningstalar på Slush. Bild: Jussi Hellsten

USA:s före detta vice president och klimataktivisten Al Gore uppmanar Slush-deltagarna att bli en del av lösningen på den globala klimatkrisen. – Hållbarhet är den mest lönsamma investeringen i världshistorien.

Al Gore öppningstalade inför tusentals åhörare vid uppstartskonferensen Slush på torsdagsförmiddagen i mässcentret i Helsingfors. Klimataktivisten Gore lyfte fram betydelsen av affärsverksamhet och entreprenörskap i kampen för att lösa de globala problemen, speciellt klimatkrisen.

– Jag är inte här för att underhålla er eller upplysa er om saker ni redan vet. Jag vill rekrytera er att bli en del av lösningen på den globala klimatkrisen.

Gore redogjorde för fakta kring klimatförändringarna som motivering till varför radikala förändringar behövs. Han nämnde bland annat den senaste tidens extrema väderförhållanden.

– I Grönland är temperaturen flera plusgrader nu i slutet av november, vilket är mycket ovanligt.

– Vi tänker oftast alltför kortsiktigt och ser inte de långsiktiga konsekvenserna. Det måste vi ändra på. Den mänskliga civilisationen står inför ett existentiellt hot.

"Vi har verktygen"

Den goda nyheten enligt Gore är att vi har verktygen för att lösa klimatkrisen, bara vi använder dem. Exempel är den snabba utvecklingen av hållbara energikällor som sol och vind, billigare batterier och övergången till eldrivna fordon. Detsamma gäller ökad hållbarhet inom jord- och skogsbruk och fiske. Parisavtalet för två år sedan ser Gore som ett stort framsteg, trots att president Donald Trump beslutat att USA drar sig ur avtalet.

– Den första dagen när USA lagligt kan dra sig ur Parisavtalet är dagen efter nästa presidentval 2020. Då kan vi ha en ny president och i så fall dröjer det inte länge innan USA är med igen. Samtidigt har många amerikaner försäkrat att de fortsätter att jobba för Parisavtalet oavsett vad Donald Trump tweetar.

Gore sade till Slush-deltagarna att de kan vara en del av historien när mänskligheten löser klimatkrisen.

– Här kommer entreprenörskap in och här måste investerare söka de goda affärsplanerna som inte enbart är ute efter vinst, utan vinst på ett hållbart sätt som inte offrar framtiden för kortsiktig lönsamhet. Om du vill jobba för ett företag, så se till att det inte enbart gör vinst utan också gör världen till en bättre plats. Det är bra business.

Hållbarhetsrevolution

Gore säger att han inte enbart talar i egenskap av klimataktivist, utan också som investerare med 15 års erfarenhet av att söka företag som passar hans tänkesätt.

– Under 15 år som investerare har jag lärt mig att vi är inne i en hållbarhetsrevolution, lika stark som den industriella revolutionen och lika snabb som den digitala revolutionen. En revolution som drivs bland annat av nya digitala verktyg som flera av er har varit med och utvecklat, inte minst här i Finland.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning