AL: Även Birkaland ska börja testa för antikroppar mot coronaviruset

Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Genom att testa för antikroppar kan man få en bättre uppfattning om smittspridningen.

Även Birkalands sjukvårdsdistrikt planerar att börja utföra tester som mäter antikroppar mot coronaviruset, rapporterar Aamulehti. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och Mehiläinen har redan tidigare meddelat att de inleder testerna.

Genom att testa för antikroppar får man reda på om den testade personen redan haft coronaviruset. Enligt uppgifter orsakar coronaviruset inte symtom hos alla smittade. En del personer kan ha coronaviruset utan att veta om det.

Antikropparna börjar synas i blodet kring nio dagar efter smittan. I teorin ger antikropparna immunitet mot viruset, men det är tills vidare oklart hur länge immuniteten varar. Personer som har immunitet kan inte sprida smittan.

Antikroppstesterna är ett viktigt verktyg i bekämpningen av coronaviruset. Med hjälp av dem kan man skapa sig en bättre bild av smittspridningen.

Testerna är inte tillgängliga för alla utan kräver en remiss.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning