Akut brist på vatten hotar i Libanon

Många flyktingar kommer drabbas hårt om bristen på vatten blir ännu större. Flickan på bilden är syrisk flykting och bor i ett läger i Bekaadalen i östra Libanon. Arkivbild. Bild: Hussein Malla/TT-AP

Vattentillgången i det krisdrabbade Libanon hotas av kollaps, varnar FN. Om inget görs kan den totala vattenbristen vara ett faktum redan inom en månad.

Härdsmältan i Libanon började med en ekonomisk kris orsakad av korruption och misskötsel. Misären har nu spridit sig till alla delar av det dagliga livet för de redan hårt prövade invånarna.

Över fyra miljoner människor – däribland en miljon flyktingar – riskerar nu att förlora tillgång till rent vatten i Libanon, uppger FN:s barnfond Unicef.

– Förlorad tillgång till vatten kan leda till att hushåll tvingas göra extremt svåra val beträffande vatten, rengöring och hygieniska behov, säger Unicefs Libanonrepresentant Yukie Mokuo till AFP.

Libanons ekonomi är i fritt fall, med hot om statsbankrutt och skriande behov av internationella krislån. Tiotusentals jobb har gått förlorade och krisen har lett till omfattande brist på vatten, el, mediciner och fungerande kommunikationstjänster.

När Libanon kastades in i ekonomisk kris 2019 gick hundratusentals människor ut på gatorna för att kritisera landets styre.

Katastrofen den 4 augusti 2020, då en jättelik explosion ödelade delar av huvudstaden Beirut, gjorde därefter situationen än värre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning