Aktivistorganisation avslöjade hundratals högerextrema Facebook-konton som försöker påverka EU-valet

En aktivistorganisation har kartlagt högerextrema grupper och sidor som sprider desinformation på Facebook inför EU-valet. Bild: Loic Venance/Lehtikuva-AFP

Enligt organisationen har Facebook inte gjort tillräckligt för att stoppa högerextrem desinformation på sin plattform.

Med anledning av EU-valet genomförde den USA-baserade aktivistorganisationen Avaaz en undersökning om desinformation på Facebook.

Organisationens målsättning var att avslöja högerextrema och EU-kritiska nätverk och grupper som sprider falska nyheter och hatfullt innehåll på Facebook i Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Polen och Spanien.

Totalt identifierade organisationen över 500 sidor och grupper med 32 miljoner följare och 533 miljoner sidvisningar över en period på tre månader.

Organisationen rapporterade sidorna och grupperna till Facebook, som vid tidpunkten för rapportens publicering hade tagit ner 77 av dem.

Två former av desinformation

Undersökningen fokuserade på två centrala former av desinformation.

Den första formen består av klassisk desinformation, till exempel falska nyheter. Den andra av vilseledande taktiker, till exempel systematiskt användande av falska konton för att stödja högerextrema budskap.

Det gemensamma för desinformationen var att den direkt eller indirekt främjade respektive lands högerextrema eller högerpopulistiska partier, till exempel Alternative für Deutschland i Tyskland, Lega Nord i Italien och Vox i Spanien.

– De flesta användare som utsätts för materialet som dessa nätverk sprider kommer sannolikt aldrig att få veta att de varit offer för medvetna försök att lura dem, säger Avaaz i undersökningen.

Organisationen uppmanar allmänheten att kräva att Facebook inför metoder för att motarbeta desinformation.

Den mest effektiva metoden, enligt organisationen, är att Facebook börjar publicera korrigeringar till falska uppgifter som användaren tagit del av.

Suspekt aktivitet

Enligt organisationen har Facebook tillåtit alltför mycket suspekt aktivitet och illvilliga budskap på sin plattform.

– [Facebook] bör göra rent i sitt hus och omedelbart genomföra proaktiva och EU-omfattande sökningar efter suspekt aktivitet.

Avaaz grundades år 2007. Organisationen har som målsättning att driva viktiga politiska frågor på ett globalt plan.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning