Aktivister protesterar mot kärnkraftsbygget i Pyhäjoki – vill ta över Hanhikiviudden

Venla Simonen i aktivisternas läger. Hon hoppas att man lyckas försvåra, fördyra och försena bygget i Pyhäjoki. Bild: Marcus Lillkvist

Flera hundra aktivister väntas till kärnkraftsbygget i Pyhäjoki inom kort. Polisen ser hotet som det största hittills och ingriper aktivt.

En anarkistflagga fladdrar högt uppe i nordanvinden. Men nere på marknivå störs aktivisterna inte av det kyliga vårvädret. De kokar av ilska och verkar mer missnöjda med polisen än med Fennovoimas kärnkraftsprojekt.

I mossan sitter en ung kvinna, "Bambi" eller Anne Mustajärvi. Hon har kommit hit från södra Finland tillsammans med sin mamma. Just nu kan hon inte se.

Det har bara gått en halvtimme sedan polisen använde pepparsprej mot henne och ytterligare ett antal aktivister.

De har nyss byggt ett nytt läger bara ett stenkast från den nya anläggningsvägen och nära den dygnetrunt-bevakade porten till Fennovoimas inhägnade område. Ett tiotal aktivister lämnade lägret till fots för att blockera vägen som trafikeras av tiotals lastbilar och långtradare varje timme.

Blockeringen höll ett par minuter, sedan kom två polispatruller.

– Vi använde oss av icke-våldsamma metoder men polisen svarade med våld, menar Mustajärvi som påstår att patrullerna inte resonerade med dem alls utan genast tog till pepparsprejen.

– Staten försöker få bort oss, göra oss rädda.

Mustajärvi säger att hennes mamma stod vid sidan av vägen när polisen sprejade och grep mamman för att sedan föra bort henne.

– Jag skrek att hon inte ens deltog i blockaden. Det var då jag fick min dos av pepparsprejen.

Holländare, belgare och tyskar

Mustajärvi leds bort för att få vård i ett vindskydd. Det ger mig en chans att prata med 48-åriga Monique D´Hooghe, en av det tiotal utländska aktivister som kommit. Hon är från Belgien. Här finns även tyskar och holländare.

– Jag har kommit för att protestera mot uranutvinningen och kärnkraftsbygget och mot att man förstör den vackra udden. Det är märkligt att Finland väljer kärnkraften när andra delar av världen väljer bort den.

I går inleddes "Reclaim the Cape" ("Återta udden"), en aktivitetsvecka arrangerad av nätverket Stop Fennovoima. Det nya lägret med kök, toalett och samlingstält har byggts upp just för den här veckan, och på agendan finns workshops och diskussionstillfällen.

Vill försvåra kärnkraftsbygget

Venla Simonen från medieteamet väntar flera hundra deltagare. Föreningen Pro Hanhikivi har lagt ned sin verksamhet eftersom de inte kunnat påverka tillräckligt.

Tror ni faktiskt att ni kan stoppa kärnkraftsbygget?

– Aktivister lyckas mycket sällan. Men vi kan åtminstone göra bygget så svårt, dyrt och tidskrävande så möjligt. Så kanske man på något annat ställe tar sig en ordentlig funderare innan man ens börjar.

Under den senaste veckan har Rosatoms kontor i Pyhäjoki smetats ned med röd färg, Fennovoimas kontor har tvingats byta lås sedan de gjorts obrukbara med snabblim och tre aktivister har kedjat fast sig vid arbetsmaskiner. Ligger ni bakom?

– Det kommer stora mängder människor och inte ens jag vet vilka alla är. Dessutom är också många lokalinvånare kritiska till projektet. De kan se en möjlighet att slå till just nu när de kan skylla på aktivisterna.

Polisen ingriper tidigt

Polisen har nu patruller på udden dygnet runt. Enbart under fredagen greps två personer, dels Mustajärvis mamma och dels en aktivist som fastnade i en bilspärr.

– Gripandena gjordes för att skydda mot brott och störningar, kommenterar överkommissarie Veijo Alavaikko vid polisstationen i Ylivieska.

Han ser aktivitetsveckan som det största hotet hittills mot kärnkraftsbygget.

– De planerar att överta udden vilket vore mycket allvarligt. Därför ingriper vi tidigt, innan brott och övertramp hinner ske, säger Alavaikko.

"Lokala entreprenörer drabbas"

Fennovoimas lokalkontor bevakas av väktare. Där säger informatör Jaana Kangas att bolaget inte har något emot att kärnkraften diskuteras.

– Men vi fördömer de olagliga aktiviteterna skarpt.

Enligt Kangas började vandalismen för ett år sedan då aktivisterna grundade sitt första, nu övergivna, läger långt ute på Hanhikiviudden. Men det verkar ha slagit fel.

– Fönster krossas i grävmaskiner och lastbilar och hydraulikslangar skärs av. Det är pengar bort från de lokala underleverantörerna, menar Kangas som säger att det också har förekommit våldsamheter, som när en väktare fick en gräddtårta i ansiktet.

– Det är tråkigt att det händer. Men den här vandalismen kommer inte att stoppa kärnkraftsbygget.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning